Ufaglærte i København er ledige i længst tid

23/01/2012 11:05

Administrator

De ufaglærte i hovedstaden er hårdere ramt af ledighed end resten af sjællænderne. Værst ser det ud for dem, der kun har en folkeskoleeksamen. Det viser en ny undersøgelse af ledigheden blandt ufaglærte i Østdanmark fra AKF, Anvendt KommunalForskning. Det viser en statistisk undersøgelse blandt alle 18-59-årige, som boede øst for Storebælt i perioden 2000-2009.

- Ufaglærte er generelt en udsat gruppe på det danske arbejdsmarked, ikke mindst i perioder med økonomisk krise. Men der er stor forskel på, hvem der er hårdest ramt af ledighed, siger Vibeke Tornhøj Christensen, forsker hos AKF, som står bag rapporten.

Studentereksamen hjælper
Ledige, som kun har en folkeskoleeksamen, fylder mest i ledighedsstatistikken. I Vest- og Sydsjælland har 9 ud af 10 ufaglærte ledige kun en folkeskoleeksamen. I hovedstaden er det to ud af tre, der kun har en folkeskoleuddannelse.

- De ufaglærte, der har en studentereksamen, bliver ikke så tit ledige, og når de gør, går de ikke ledige så længe. Flere af dem går nemlig i gang med at uddanne sig. Det er allerede en del af beskæftigelsespolitikken at få flere af dem, der kun har en folkeskoleeksamen til også at uddanne sig, når de bliver ledige, og undersøgelsen viser, at det et vigtigt fokus, siger AKF-forsker Vibeke Tornhøj Christensen.

Nogle må skifte branche
Rapporten viser, at de ufaglærte er mest udsatte for at ryge ud i ledighed, hvis de ar-bejder i landbruget, fødevareindustrien, hotel- og restaurationsbranchen eller som rengøringsassistenter eller chauffører. Ledige, der har arbejdet i en kriseramt branche, kan være nødt til at skifte branche for at få job. Men jobcentrene bør ikke i alle situationer råde de ledige til at skifte branche, mener Vibeke Tornhøj Christensen.

- Ledige ufaglærte med stærke branchespecifikke kompetencer vil ofte være bedst tjent med at vende tilbage til samme branche, hvor de kan udnytte og videreudvikle deres kompetencer. Det bør jobcentrene være opmærksomme på, når de skal hjælpe de ufaglærte ledige tilbage i beskæftigelse, siger Vibeke Tornhøj Christensen.

Alle uden erhvervskompetencegivende uddannelse betragtes i undersøgelsen som ufaglærte, herunder også dem der har studentereksamen som højeste uddannelse.

Beskæftigelsesregionen Hovedstaden og Sjælland har sat undersøgelsen i gang og finansieret projektet.

Mest Læste

Annonce