Straffen for sex-misbrug af børn bliver ikke takseret hårdt nok. Pædofile gerningsmænd bør straffes ved hjælp af andre, langt hårdere og mere indgribende straffe så som medicinering. Det står at læse i en ny undersøgelse, hvor Ret&Råd har spurgt 431 private danskere om deres syn på straffen for pædofili.
44 procent af de adspurgte mener, at strafferammen for sex-overgreb mod børn er for kort, mens kun 1 procent vurderer, at straffen er for lang. 17 procent svarer, at straffen er rimelig. Særligt i øjnefaldende er, at 38 procent mener, at ”der bør være andre, strengere sanktionsmuligheder” end de eksisterende. Blandt de folk, der efterlyser straffealternativer, foreslår ca. hver anden person medicinsk kastration.
Behov for ny straffe-debat
”Når folk bliver adspurgt om hårdere straffe, er det ikke overraskende, at så mange ønsker at straffe forbryderne så hårdt, som der gives udtryk for. Det interessante er til gengæld, at der er så mange, der er tilhængere af alternative straffe som kastration. Det tyder på, at befolkningen har fået et mere nuanceret forhold til straffe inden for forskellige forbrydelsesformer. Det kunne være interessant, hvis vi her i landet fik en debat om de forskellige muligheder for straf, som blandt andet teknologien åbner op for. Vi straffer jo både for at opnå retfærdighed og undgå fremtidige forbrydelser. Og i mange tilfælde er fængsel bare ikke det rigtige for at undgå fremtidige forbrydelser,” siger Casper Hauberg Grønnegaard, direktør hos Ret&Råd.
GPS-overvågning muligt
Siden 2005 har der været mulighed for at afsone af visse forbrydelser i hjemmet med en elektronisk fodlænke. Desuden har samfundstjeneste i mange år været anvendt som alternativ til fængselsstraf, hvis den dømte har accepteret denne mulighed. Men på sigt kan teknologien give mulighed for en lang række andre sanktioner, eks. overvågning via GPS i forbindelse med tilhold, vurderer Ret&Råd, der dog ikke er fortalere for nogen specifikke strafformer.
”Undersøgelsens resultater påpeger vigtigheden af en løbende samfundsdebat om strafformer. Den er årsagen til, at vi ikke længere har dødsstraf og tvangsarbejde her i landet. Holdningen til formålet med straf ændrer sig over tid. Med den enorme teknologiske udvikling vi har i øjeblikket, må politikerne i højere grad end nogensinde sørge for, at området hele tiden afsøges. Ellers vil vi fortsætte med at bruge ressourcer på metoder, der ikke virker i henhold til formålet med straffen ,” siger Casper Hauberg Grønnegaard.
/Ret&Råd/