Slag, skub, spark og bid. Der er nogle af de ting, som omkring halvdelen af social- og sundhedspersonalet og sygeplejerskerne er udsat for i deres arbejde i psykiatrien.
FOA og Dansk Sygeplejeråd er chokeret over de høje voldstal i psykiatrien, som i nogle tilfælde også dækker over grove voldsepisoder, som det der fandt sted i Odense tidligere på året, hvor tre medarbejdere blev angrebet af en patient med en kniv.
”Det er fuldstændigt uacceptabelt, at vold er så stort et problem for rigtig mange ansatte i psykiatrien. Antallet af voldstilfælde skal ned, og vi skal blive langt bedre til at forebygge og håndtere vold og trusler,” siger Dorte Steenberg, næstformand for Dansk Sygeplejeråd.
Et stort tidspres, højt arbejdstempo, alene arbejde og arbejdsopgaver, hvor der ikke følger tilstrækkelig med ressourcer med har betydning for forekomsten af vold på arbejdspladserne.
Det skal frem i lyset, når vi taler om vold i psykiatrien, mener Dansk Sygeplejeråd og FOA.
”Det må aldrig blive en kalkuleret risiko, at man skal udsættes for vold, når man går på arbejde. Forebyggelse er helt afgørende. Men det handler også om at sikre de nødvendige ressourcer og rammer for, at alle, der hver dag går på arbejde for at sikre velfærden for os andre, kan udføre deres arbejde sikkert. Det er også en forudsætning for, at patienter og klienter får en god pleje og omsorg,” siger Karen Stæhr, formand for FOAs social- og sundhedssektor.
FOA og Dansk Sygeplejeråd holder derfor konference vold og om forebyggelse af vold i psykiatrien i Odense i dag. Målet er, at deltagerne får mere viden om og konkrete ideer til, hvordan de kan medvirke til at forebygge vold på deres egen arbejdsplads, så både patienter og medarbejdere kan føle sig trygge.