Privat postfirma fejlede: Kræftscreeninger skal gå om

En skandale, kalder Kræftens Bekæmpelse de gentagne fejl i flere tusinde indkaldelser.

Over 4.000 danskere skal på grund af en fejl igen undersøges for tarmkræft, selv om de har været igennem en screening – uanset om de tidligere blev frikendt eller fik besked om en mistanke om kræft. Det skriver Jyllands-Posten.

Begge budskaber, som er sendt ud til en lang række borgere i regionerne Hovedstaden, Sydjylland og Nordjylland som svar på deres afføringsprøve, kan være forkerte.


Derfor er de tre regioner i øjeblikket i gang med at genindkalde mennesker, hvis prøver er blevet forbyttet på grund af en menneskelig fejl hos virksomheden Strålfors, der er underleverandør til Postnord.

»En skandale, at man ikke har bedre styr på det. Det er jo ikke bare en enkelt fejl, for der er kommet flere dryppende, og det vil selvsagt forsinke, at mennesker med tarmkræft kommer i behandling,« siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse, til Jyllands-Posten.

I Tarmkræftforeningen frygter formand Jette Lyngholm, at de mange fejl øger usikkerheden ved screening for tarmkræft, som i forvejen har lavere tilslutning end f.eks. folkeundersøgelser af kvinder for brystkræft.

Region Hovedstaden sender flest breve ud, og det ærgrer regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) på patienternes vegne.

»Samtidig lægger de mange ekstra indkaldelser et øget pres på sygehusafdelingerne,« siger hun og tilføjer, at det kan være nødvendigt at afsætte flere penge til tarmkræftområdet.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skælder i en sms til Jyllands-Posten ud:

»Det er meget tydeligt, at Postnords underleverandør Strålfors i den grad ikke har haft styr på den opgave, de skulle løse med at pakke og sende breve. Det har været til gene for patienterne og skabt utryghed.«

I Strålfors beklager kommunikationsdirektør Elisabeth Wesselson i et skriftlig svar de fejl, der opstået på grund af et maskinstop, og hun tilføjer, at virksomheden har indført nye rutiner og et skrappere tilsyn.

Hele historien hos JyllandsPosten

Emneord: Screening, Strålfors, PostNord, Kræftrådgivning, Kræfttilfælde
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Infrastruktur
  Ministerie: Langt mere plastik fra byggebranchen skal genanvendes

  Wermelin: Huse, hoteller og hospitaler er ikke bygget af plastik. Men der bruges store mængder plastik i byggebranchen. Og den plastik skal så vidt muligt genbruges eller genanvendes. Det skal et nyt sektorsamarbejde mellem Miljøministeriet og Dansk Industri sikre.

 • 13.05.19 Ledelse
  Politiet sigter sundhedsansatte for svigt i skandale om kræftscreening

  Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har i dag sigtet Region Sjælland og flere ledende medarbejdere for overtrædelse af straffeloven og autorisationsloven i forbindelse med mulig mangelfuld håndtering af patienter, som var henvist til undersøgelser på Ringsted sygehus på mistanke om brystkræft.

 • 19.04.17 Velfærd
  København: Markerer 10 år med kræftcenter

  Hvert år bliver omkring 1000 københavnere henvist til Center for Kræft & Sundhed København, som er blandt de førende i Danmark inden for kommunal kræftrehabilitering. I denne uge er det 10 år siden, at centret slog dørene op for første gang.

 • 08.11.16 Politik
  Satspulje: 770 mio. til sundhed og ældre

  Regeringen og satspuljepartierne har indgået en satspuljeaftale til ca. 770 mio. kr. på sundheds- og ældreområdet. Med aftalen styrkes indsatserne over for blandt andre børn i sårbare familier, kræftpatienter, mennesker med psykiske lidelser og svage ældre.

 • 20.11.15 Velfærd
  Nyt samarbejde om kræft i Region Sjælland

  University College Sjælland og Kræftens Bekæmpelse Region Sjælland indgår nu et samarbejde med det formål at forbedre indsatsen i regionen.