Professor: Denne uge afgør om der bliver storkonflikt

Næste uges møder er ifølge professor afgørende for, om Danmark styrer mod storkonflikt eller forlig.

Efter at forhandlinger i Forligsinstitutionen har ligget stille siden tirsdag, er der igen indkaldt til nye møder onsdag og torsdag i den kommende uge.
 
Det er forhandlerne på det kommunale og regionale område, der er indkaldt af forligsmand Mette Christensen.
 
De statslige forhandlere er angiveligt ikke blevet varslet om nye møder.
 
Det er netop på det kommunale og regionale område, der har været størst fremdrift, vurderer professor Henning Jørgensen, Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.
 
- Jeg tror, vurderingen er, at det er lettere på det kommunale og regionale plan end på det statslige plan.
 
- Derfor prøver forligsmanden et sidste forsøg på, om det er muligt at få parterne til at rykke tættere på hinanden her.
 
- For så vil det lægge det endelige pres på de statslige forhandlere, som så kan blive indkaldt bagefter, siger han.
 
De afgørende knaster i forhandlingerne er ifølge arbejdsmarkedsforskeren fortsat løn, betalt spisepause og en arbejdstidsaftale for lærerne.
 
Ifølge Henning Jørgensen har det været størst bevægelse hos kommuner og regioner og deres modparter omkring løn og arbejdstidsaftale.
 
Det største udestående er ifølge arbejdsmarkedsforskeren den betalte spisepause for de statsansatte.
 
- Løn burde ikke være det store problem. Og det bør også være muligt at finde en løsning for lærerne.
 
- Så er vi der, hvor det er det statslige område og den betalte spisepause, som er den store knast.
 
- Så jeg tror, løsningen vil ligge på det statslige plan, og det er derfor man prøve det nemmere af, nemlig det kommunale og regionale, først, siger Henning Jørgensen.
 
Hvis der fortsat ikke er gennembrud at spore efter næste uges møder, vil det ifølge Henning Jørgensen sandsynligvis få forligsmanden til at erklære sammenbrud i forhandlingerne.
 
- Jeg tror, det er meget afgørende, om Sophie Løhde og hendes forhandlere vil acceptere, at den betalte spisepause bliver en del af overenskomsterne. Vil de ikke det, tror jeg, vi er tæt på en storkonflikt, siger han.
 
/ritzau/
 
Emneord: 090418, OK18, Offentlige overenskomster, Overenskomstforhandlinger, Forligsinstitutionen, Mette Christensen, Henning Jørgensen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.03.18 Politik
  Regeringen: Privat lønudvikling er 8,6 procent

  Det er halve sandheder, når arbejdsgiverne påstår at deres ”tilbud” vil give lønstigninger til offentligt ansatte, der lægger sig op af de privates.

 • 08.03.18 Politik
  Lockout vil ramme almindelige danskere hårdt

  Lønmodtagerne ønsker en løsning for alle – ikke en lammende konflikt ! Med sine voldsomme lockout-varsler ved en kommende storkonflikt risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil.

 • 05.03.18 Politik
  15.000 statsansatte er udtaget til konflikt

  De statslige fagforbund varslede fredag konflikt på op mod 150 statslige arbejdspladser. Det betyder at ca. 15.000 statsligt ansatte nedlægger arbejdet, hvis ikke det lykkes parterne at finde en løsning i Forligsinstitutionen

 • 02.03.18 Politik
  Vores mål er en aftale, men det ser svært ud!

  De statsansattes forhandlere arbejder stadig for en overenskomstaftale efter orienterende møde i Forligsinstitutionen i dag. Men det ser svært ud, siger topforhandler Flemming Vinther.

 • 19.12.17 Politik
  ”Løngab” og julemanden er ens

  Hvis du tror på julemanden, så er der også en chance for, at du tror på et ”løngab” på det statslige arbejdsmarked. Men de er begge illusioner og i denne artikel vil illusionen om et "løngab" briste for dig....