- Pengene til at eliminere hver femte indlæggelse af diabetikere og kroniske lungesyge er givet godt ud. Der er en bred vifte af sygdomme, som hvis man opdager dem sent, og ikke får patienterne i behandling tidligt, så bliver de meget dyre.

Professor: Penge til kronisk syge er god økonomi

Penge til kronisk syge er givet godt ud og falder på et tørt sted, siger sundhedsprofessor Jes Søgaard.

- Pengene til at eliminere hver femte indlæggelse af diabetikere og kroniske lungesyge er givet godt ud. Der er en bred vifte af sygdomme, som hvis man opdager dem sent, og ikke får patienterne i behandling tidligt, så bliver de meget dyre.

Det siger Jess Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet, til regeringens nye sundhedsudspil, der afsætter 1,5 milliarder kroner til at opspore, forebygge og behandle kroniske sygdomme.

              Læs også: Regeringen vil investere mia i bedre sundhed

- Med de sygdomme vi taler om - diabetes, hjerte-kar-sygdomme og KOL og psykiske sygdomme som depressioner og angstlidelser, er det ofte ikke sygdommen, men de komplikationer, der følger med sygdommen, der er dyre, siger han.

Regeringen fremlægger torsdag sit sundhedsudspil, og ifølge Politiken er der en del penge til landets 320.000 diabetikere og 200.000 danskere med lungesygdommen KOL. 

Frem mod 2025 skal antallet af indlæggelser og genindlæggelser af de patienter reduceres med 20 procent.

- Udspillet er godt for patienterne, sundhedsøkonomien og samfundsøkonomien, fordi nogle af patienterne har den alder, hvor man risikerer, at man skærer 10 år af deres arbejdsliv, siger han og fortsætter:

- Hvis man opdager KOL og diabetes hos patienterne i 40 års alderen, så undgår vi, at de trækker sig fra arbejdsmarkedet, når de bliver 55.

Sygdommen medfører cirka 54.000 ambulante lægebesøg om året og 25.300 indlæggelser. Behandling løber op i otte milliarder kroner årligt. Oveni kommer fire-fem milliarder kroner i kompensation for tabt erhvervsevne.

- Vi ved, at de fleste er motiveret for at holde op med at ryge, når de får diagnosen. Det er den tanke, der skal ind i sundhedsvæsnet. Så er det muligt at give dem et fortsat godt liv og holde dem ude af dyre ambulatorier og sengestuer, siger Jes Søgaard og tilføjer:

- Det, jeg ser frem til, er at se, hvordan pengene skal bruges målrettet. Men de falder sandelig på et tørt sted, og jeg tror, de kommer tilbage.

/ritzau/

Emneord: Sundhed, Forebyggelse, Jes Søgaard, sundhedsstrategi, Kræftbehandling, Kræftpatienter, KOL, Genindlæggelser, Sundhedsminister, Sundhedsvæsnet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.