Professor: Regeringen vil flytte Folketingets vagthund

Det kan ikke tolkes som andet end at "regeringen har et ønske om at stække Folketingets vigtige vagthund," siger professor i statskundskab til nyt forslag om at Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat skal med i næste runde af udflytningen af statslige arbejdspladser.

Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat kan ryge med i en ny runde udflytning af statslige arbejdspladser.

Den tanke lufter regeringspartierne i et brev til Folketinget, som DR er kommet i besiddelse af.

Men at flytte de tre uafhængige institutioner, der alle hører under Folketinget, er ikke gennemtænkt, mener Hanne Foss Hansen, som er professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Udflytning af statslige arbejdspladser

Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.

Læs meget mere her

- Man skulle tro, at det var 1. april. Hvis dette er et reelt forslag, kan jeg ikke andet end at tolke det som, at regeringen har et ønske om at stække Folketingets vigtige vagthund, siger hun i en mail til Ritzau.

Hanne Foss Hansen har været med til at udarbejde evalueringer af Rigsrevisionens undersøgelser.

Rigsrevisionen er en uafhængig institution under Folketinget og er en del af den parlamentariske kontrol i Danmark. 

Rigsrevisionen har blandt andet til formål at undersøge, om statens penge bruges til de formål, som Folketinget har besluttet. 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Det indebærer, at Rigsrevisionen skal være i tæt kontakt med regeringen og dens ministerier. 

Og derfor er det ikke gennemtænkt at ville flytte den parlamentariske kontrol væk fra statsapparatet, mener Hanne Foss Hansen.

- Rigsrevisionen er i sit arbejde helt afhængig af at have en umiddelbar adgang til ministerierne. 

- Så længe ministeriernes departementer er lokaliseret i København, bør Rigsrevisionen også være det, siger hun.

Grundstenen til Rigsrevisionen blev lagt med grundloven af 1849. 

Her fik man fire politisk udpegede statsrevisorer. I dag er antallet øget til seks statsrevisorer, der udtaler kritik af ministerier og styrelser på baggrund af Rigsrevisionens beretninger og notater. 

Nutidens Rigsrevision er fra 1976. Dengang hørte den under det daværende Økonomiministerium. Siden 1991 har Rigsrevisionen hørt under Folketinget. 

V, LA og K vil udflytte institutioner under Folketinget

Efter to runder med udflytning af statslige arbejdspladser er turen kommet til at udflytte nogle af de cirka 808 arbejdspladser i de uafhængige institutioner under Folketinget, mener Venstre, Liberal Alliance og Konservative, hvis tre gruppeformænd har sendt et fælles brev til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

Det skriver DR Nyheder, der er kommet i besiddelse af brevet.

I brevet opfordrer Søren Gade (V), Mette Abildgaard (K) og Leif Mikkelsen (LA) til, at også Folketinget overvejer at placere dele af institutionerne "uden for de større byområder".

I brevet slår de tre gruppeformænd på, at regeringen allerede har udflyttet eller har planlagt udflytninger af samlet 4042 statslige arbejdspladser over to omgange.

Samtidig mener de, at der i Folketinget er en "stigende forståelse af og en bred opbakning til en bedre balance i placeringen af statslige arbejdspladser".

- Vi finder det naturligt, at Folketinget i lighed med de statslige myndigheder overvejer at placere dele af Folketingets institutioner uden for de større byområder, hedder det i brevet ifølge DR.

Konkret drejer det sig om de tre uafhængige institutioner Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat, der alle hører under Folketinget. De tre har samlet cirka 383 ansatte.

Modsat udflytningerne af de statslige arbejdspladser, der var en ren regeringsbeslutning og ikke krævede et flertal, så er en udflytning af job i Folketingets institutioner ikke noget, som regeringen kan beslutte.

Folketingets Præsidium er i øjeblikket i gang med at undersøge de juridiske problemstillinger ved en sådan udflytning.

Pia Kjærsgaard vil ikke tage stilling til henvendelsen inden mødet, skriver hun til DR Nyheder.

- Jeg kan bekræfte, at jeg har modtaget det pågældende brev fra de tre gruppeformænd, og at det vil blive drøftet på det kommende præsidiemøde. 

- Jeg har derfor ingen kommentarer til sagen før efter præsidiemødet, siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

Regeringspartiernes brev skal behandles på et møde i Folketingets Præsidium den 28. februar.

Ombudsmand Jørgen Steen Jørgensen har over for Ritzau ingen kommentarer til politikernes opfordring om udflytning.

Samme melding kommer fra Statsrevisorerne og Rigsrevisionen, der heller ikke ønsker at kommentere forslaget. 

/ritzau/

 

Emneord: 190218, Ombudsmanden, Rigsrevisionen, Statsrevisorernes Sekretariat, Hanne Foss Hansen, Demokrati, Folketinget, Udflytning af arbejdspladser
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 21.02.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Udviklingen overhaler fantasien..

  Jeg forudsagde ovenfor, at regeringen ville stramme Mørklægningsloven yderligere, i stedet for, som lovet, at begrænse muligheden for hemmeligholdelse. Jeg havde godt nok ikke forestillet mig, at jeg SÅ hurtigt ville få ret:

  https://politiken.dk/indland/politik/art6348104/Pape-vil-erstatte-en-m%C3%B8rkl%C3%A6gningsparagraf-med-to-andre

  Er vi på vej mod ungarske/tyrkiske/polske tilstande? Demokratisk valgte ledere afskaffer gradvist og i det skjulte demokratiet?

  Udviklingen er skræmmende.

 • 16.02.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Man kan godt afskaffe demokratiet med demokratiske midler...

  ...desværre.

  Vi har nu en regering (og nogle skiftende magtpartier), som med de små dryps politik er i fuld gang med at undergrave demokratiet - bid for bid. Det virker lidt som om, de simpelthen er blevet trætte af demokrati, og søger veje uden om dette.

  Kontroversielle beslutninger, som burde kræve åben demokratisk debat, pakkes ind i komplicerede lovforslag, som det kræver juridisk ekspertise for at gennemskue konsekvenserne af, med ofte kort høringsfrist, og hvor selv de øvrige politikere ofte ikke når at opdage hensigten - som det er sket med persondataudnyttelsesloven, genomcenterloven og den nye bekendtgørelse om National Patientindeks, som lusker yderligere voldsom tvangsregistrering af borgernes persondata igennem:
  http://www.dsam.dk/flx/dsam_mener/blog/nationalt_patient_index_og_pro_data_hvad_mon_det_egentlig_er_for_stoerrelser/
  Vi er på vej mod totalovervågning - og de færreste når at opdage det, fordi det foregår i sådanne små skjulte bidder, langt fra offentlig debat.

  Ligeledes flytter man i stigende grad magt fra Folketingssalen til regeringen og embedsmændene, når folketingspolitikerne stækker deres egen magt ved at stemme for love, der giver stadig mere magt til, at ting kan besluttes i ministerier alene, på bekendtgørelsesniveau, mere eller mindre i det skjulte.

  Og nu disse tiltag overfor demokratiets vagthunde, som fremgår af artiklen.

  Tendensen er så voldsom og så skræmmende, at man må begynde at spekulere over, om der ikke er et egentligt snigende kup i gang?
  Magtpartierne koncentrerer bid for bid magten på så få hænder som muligt, afskaffer bid for bid demokratiets vagthunde, indfører mere og mere totalovervågning, og bruger mere og mere Newspeak a la Orwells "Kammerat Napoleon". Næste skridt bliver sandsynligvis skærpelser af Mørklægningsloven i stedet for at lempe på mulighederne for mørklægning, som man ellers gennem flere år har lovet at kigge på. Sikkert med en søgt begrundelse om, at det er for at forsvare demokratiet.

  Vores regering har omfattende bånd til industrien i form af egne økonomiske interesser, som gør det svært at vurdere, hvornår det er disse interesser, de har på sinde, eller befolkningens. Har vi i virkeligheden efterhånden et industri-styre i stedet for et folkestyre? Der er i hvert fald kvotekonger indenfor mange andre erhverv end fiskeriet. Og kvotekonger har det nu engang med at handle som kvotekonger nu engang har interesse i - og det er også lykkedes regeringen mere elle mindre at undergrave/udvande begrebet "interessekonflikt" og "habilitet", som ellers i nogle tilfælde kunne have beskyttet mod magtmisbrug til egen fordel.
  http://stm.dk/_a_1628.html
  Snart forsvinder denne liste over økonomiske interesser vel også - med en eller anden søgt undskyldning?

  Denne tendens til undergravelse af demokratiske processer og institutioner er meget alvorlig - disse tiltag er demokratisk vedtagne, men demokrati er før i historien blevet til diktatur og totalitært styre. Vil vi ikke lære af historien og sige stop for denne udvikling i tide?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også