Professor til ældre motionister: Pas nu på jer selv

Flere ældre motionister kommer galt afsted, fordi de ikke kender deres begrænsning, siger professor.

Vi har fået tudet ørene fulde om, at vi skal motionere, og at sved på panden kan holde vores kredsløb sundt og holde demens og andre sygdomme på afstand.

Men nu maner Jens Christian Sørensen, professor på Neurokirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, til besindighed. I hvert fald når de gælder motionister, der er lidt oppe i årene, skriver DR Østjylland.


- Alt med måde når vi bliver ældre, skal vi tage et større hensyn til vores krop, og ikke tro at vi kan det samme som de unge, siger Jens Christian Sørensen til DR Østjylland og tilføjer, at han oplever, at ældre i stigende grad bliver ramt af motionsskader.

- Der er en stigende hyppighed af sportsskader blandt ældre. Vi ser et bredt spektrum af ryg- og hovedskader hos os (på Aarhus Universitetshospital red.). Det er ofte ældre mænd, og det er ofte mountainbikere, de ryger ud over en skrænt og slår sig. De har haft en manglende respekt for sportens karakter og farlighed, og så er de ikke i god nok træning, siger han.

Vores muskler, led, ledbånd og brusk ældes og mister styrke med alderen, og det skal vi tage højde for, understreger professoren.

- Hvis en 4-årig tumler rundt, falder og springer rundt, så sker der ikke noget ved det, men hvis en 60-årig gør det samme, så ville der hurtigt opstå skader, siger han til DR Østjylland.

Det kan 56-årige Bjarne Hansen fra Aarhus skrive under på. Han er sygemeldt med brækket skulder, fordi han væltede på cykel.

- Jeg kan godt mærke, at jeg med alderen er blevet mere stiv i leddene, og at jeg har sværere ved at komme ud af sengen, siger han til DR Østjylland.

73-årige Peter Kramhøft fra Aarhus kan også mærke, at alderen trykker, han har ondt i ryggen, men fortsætter alligevel sin motion.

- Jeg vil forsøge at holde den kørende så længe som muligt, hvis du først sætter dig ned, så går det stærkt, siger han til DR Østjylland.

Jens Christian Sørensen understreger da også, at det er vigtigt, at ældre motionerer, men det skal bare ske med omtanke og forsigtighed, lyder opfordringen

- Man skal motionere og træne hele livet. Det er rigtig vigtigt af hensyn til blandt andet kredsløbet og demens, og det giver et større overskud i hverdagen, men det giver også en større risiko for skader – specielt, når man er lidt oppe i årene, siger han.

Hele historien hos DR

Emneord: Motion, Bevægelse, Idræt, Pensionister
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1599 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.04.17 Politik
  Lempelse af sommerhuslov skaber aktivitet på landet

  Påsken er over os, og sommerhuse rundt i landet er blevet indtaget af feriefolket. Det er positivt for landdistrikterne, som oplever øget aktivitet og omsætning i de lokale butikker og restauranter, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.

 • 03.03.17 Velfærd
  Sensorer skal afsløre familiers motionsvaner

  University College Sjælland har nu igangsat et forskningsprojekt i Lolland-Falster Undersøgelsen. Forskerne anvender sensorer til at undersøge familiers fysiske aktivitet.

 • 12.10.16 Velfærd
  Sensorer skal kortlægge motionsvaner

  Therese Olsen, forsker ved University College Sjælland, skal om kort tid undersøge familiemønstre for fysisk aktivitet blandt 1250 familier på Lolland-Falster. Et stort projekt, der omfatter brug af avancerede sensorer.

 • 29.09.16 Velfærd
  Ny forskning: Kondi og karakterer hænger sammen

  Der er sammenhæng mellem kondital og karakter. Det konkluderer forskere fra Aalborg på baggrund af data fra et stort sundhedsprojekt foretaget i 2010.

 • 18.05.15 Velfærd
  Støt dit barn til mere motion

  Sundhedsstyrelsen lancerer i dag kampagnen Get Moving, der skal inspirere forældre og pædagoger til at støtte børn i at være fysisk aktive i mindst 60 minutter om dagen.