Psykisk syge har svært ved at få arbejde

I et internationalt perspektiv har Danmark en lille andel af personer med psykisk sygdom, der er i arbejde.

Mennesker med en psykisk lidelse har svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet.

Det viser den nye og hidtil mest omfattende undersøgelse af psykisk syges tilknytning til arbejdsmarkedet, som KL og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har gennemført i fællesskab. Det skriver KL's eget nyhedsbrev, Momentum.

Kun 28 procent af de danskere mellem 18 og 65 år, som var i kontakt med et psykiatrisk sygehus i 2013, var i beskæftigelse eller under uddannelse i hovedparten af året.

For befolkningen generelt er andelen næsten tre gange så høj (79 procent).

Lene Falgaard Eplov, forskningsoverlæge på Psykiatrisk Center København, mener, at langt flere med en psykisk sygdom burde kunne finde en plads på arbejdsmarkedet.

- I en international sammenligning har Danmark en lille andel af personer med psykisk sygdom, der er i arbejde.

- Selvfølgelig er der nogen, hvor hverken samfundet eller den enkelte har gavn af, at vi presser dem på arbejde, og de bør få en førtidspension. Men det er en meget minimal gruppe, siger Lene Falgaard Eplov til Momentum.


Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er helt enig i, at flere med en psykisk lidelse kan og skal i arbejde.

Men det kræver, at vi som samfund bliver bedre til at åbne øjnene for, at man i langt de fleste tilfælde sagtens kan varetage et job, selv om man har en psykisk lidelse.

- Jo længere tid man får en ledighedsydelse af en eller anden art, desto vanskeligere kan det være at komme i arbejde. Og det kan samtidig betyde, at den enkeltes sygdom forværres.

- Derfor er det vigtigt for mig og regeringen, at vi gør, hvad vi kan for at skabe ligeværdighed for mennesker med psykiske lidelser, siger Nick Hækkerup.

Der er dog ifølge overlæge i psykiatri Lene Falgaard Eplov en række barrierer, der skal overvindes, før man kan tale om ligeværdighed for personer med psykiske lidelser.

- Der er en frygt og usikkerhed hos kolleger og arbejdsgivere i forhold til psykiske lidelser, som jo i høj grad dækker over uvidenhed om, hvad det er for noget, siger Lene Falgaard Eplov.

 
Emneord: Psykisk sygdom, Psykiske Lidelser, Det rummelige arbejdsmarked, Arbejdsmarkedspolitik
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 03.04.19 Velfærd
  Her er Finansministeriets analyse af vores arbejdsliv

  Finansministeriet har lavet en analyse af arbejdsliv og risiko for nedslidning. Ministeriet konkluderer bl.a., at mennesker "der arbejder i mange år, føler sig mindre nedslidte end jævnaldrende, der har været færre år på arbejdsmarkedet." Hent analysen her.

 • 16.02.19 Social
  Nu vil kriseramte Norddjurs skabe jobs til langtidsledige

  Virksomheder på havnen i Grenaa efterspørger mere arbejdskraft, særligt faglærte medarbejdere. Samtidig kæmper kommunen med at få ledige med lang ledighed i job. Et nyt projekt vil på sigt skabe 500 fremtidige arbejdspladser til langtidsledige.

 • 27.08.18 Infrastruktur
  3F: Historier om manglende arbejdskraft holder ikke

  Når fagforeningerne ringer med ledige, er der pludselig ansættelsesstop, fortæller 3F, der har tryktestet flere tilfælde, hvor medier fortæller om manglende arbejdskraft hos konkrete virksomheder. Murermester, svineavler og direktør mangler kun arbejdskraft, når de beklager deres nød i medierne, siger forbundssekretær.

 • 27.06.18 Velfærd
  Code of Care får mio-støtte sammen med otte andre projekter

  Ni projekter skal være med til at sprede gode erfaringer med at have udsatte borgere ansat de næste to år.

 • 08.06.18 Velfærd
  Ledige skal hjælpe ledige i job

  Arbejdsmarkedsudvalget har netop bevilget 250.000 kr. til at få Powerjobsøgerne til at etablere sig i Kolding. Netværket drives af frivillige for frivillige og har gode erfaringer med at få ledige i job.