"Man får jo sjældent en diagnose på den første samtale, så derfor er det forkert, at patienter slettes fra ventelisten, bare fordi de har været indkaldt en enkelt gang," lyder det fra Knud Kristensen, formand for foreningen Sind. Foto: Niels Åge Skovbo.

Psykisk syge snydes for hurtig behandling

Velfærd

07/06/2015 02:31

Mikkel Sarka

På papiret falder ventetiden i psykiatrien, men tallene er langt fra de psykisk syges virkelighed.

Trods løfter til psykisk syge om en hurtig diagnose og behandling gælder garantierne kun på papiret. For de faldende ventelister er langt fra virkeligheden.

Sådan lyder det fra både psykisk syge, pårørende og professionelle inden for psykiatrien, skriver Jyllands-Posten.

- Der er ingen tvivl om, at der er etableret en lang række kreative løsninger som for eksempel at indkalde til en samtale hurtigt, hvorefter der følger en lang ventetid, inden den reelle udredning og behandling bliver tilbudt, siger overlæge Anne Lindhardt, formand for Psykiatrifonden, til Jyllands-Posten.

I foreningerne for psykisk syge patienter og deres pårørende genkendes beskrivelsen af, at de faldende ventetider ikke er ensbetydende med overholdte garantier.

- Man får jo sjældent en diagnose på den første samtale, så derfor er det forkert, at patienter slettes fra ventelisten, bare fordi de har været indkaldt en enkelt gang, lyder det fra Knud Kristensen, formand for foreningen Sind.

Ventetiden på den første kontakt med psykiatrien er faldet drastisk til under en måned, og dermed er udredningsretten på 30 dage, der træder i kraft 1. september 2015, på papiret allerede opfyldt.

Men ifølge sundhedsordfører Sophie Løhde (V) er der tale om fusk.

- Regeringen oversælger resultaterne. Psykisk syge får ofte lov til at vente i mange måneder på at komme til samtale nummer to, siger hun til Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) afviser dog, at regeringen forsøger at tale resultaterne op. Til gengæld erkender han, at statistikken har mangler.

- Udredningsretten er ikke klaret med en enkelt samtale, for typisk er det vanskeligere at stille en diagnose på psykisk sygdom end fysisk, siger han til avisen.

Samtidig minder han om, at der er flere penge på vej fra satspuljemidlerne

Mest Læste

Annonce