Kulturhovedstadsprojektet i Aarhus er glemt i Finansloven.

Rådmand tilbyder staten gratis omgang

Rådmand for Kultur og Borgerservice Marc Perera Christensen er klar med et udsædvanligt tilbud til staten. Kulturhovedstaden skal ikke koste regeringen en krone, hvis blot de penge, som staten tjener på projektet, bliver sendt retur til fonden. Tilbuddet kommer, efter at regeringen tilsyneladende har glemt kulturhovedstaden i sit oplæg til finansloven.

Den danske stat bliver den helt store økonomiske vinder, når Aarhus i 2017 bliver Europæisk Kulturhovedstad. Alligevel tøver den danske regering med at påtage sig medansvaret for det danske kulturhovedstadsvært-skab. Da regeringen tidligere på ugen kom med sit forslag til en finanslov, var kulturhovedstaden ikke nævnt med et ord. 
 
”Regeringen og kulturministeren hænger i bremsen i denne sag. Det er pinligt at se, hvordan de fedtspiller og nøler med at påtage sig ansvar. Staten sidder med et sikkert vinderlod, og alligevel tøver de med at betale for det,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Marc Perera Christensen og tilføjer:
 
”Man skal investere for at få et afkast. Jeg er derfor klar til at tilbyde staten, at de kan være med på en gratis omgang. Hvis blot regeringen lover at sende alle de penge, den tjener på den Europæiske Kulturhoved-stad retur til projektet, så skal jeg nok lade være med at bede om mere,” siger han.
 
En analyse foretaget af COWI viser, at den danske stat kommer til at tjene mere end en kvart milliard kroner på det danske værtskab i 2017, og så er der ikke engang taget højde for reduktionen i det kommunale bloktilskud.
 
Det aarhusianske Kulturhovedstadsprogram Aarhus 2017 forventer et samlet budget på 500 millioner kroner. Heraf er de første 200 millioner allerede sikret af Aarhus Kommune, Region Midtjylland og regionens øvrige kommuner. 100 millioner skal komme fra EU, private fonde og sponsorer. Mens den danske stat er blevet bedt om et bidrag på 200 millioner kroner. Til sammenligning fik København som Europæisk Kulturhovedstad i 1996 et tilskud på 250 millioner kroner. I nutidskroner svarer det til næsten 400 millioner kroner.
 
”Siden 2007 har det været kendt, at en dansk by i 2017 skulle være Europæisk Kulturhovedstad. Alligevel lader regering og folketing som om, at det kommer helt bag på dem. Med en smule rettidig omhu ville det have været en smal sag at sikre den statslige medfinansiering,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Marc Perera Christensen.
 
Budgettet for Aarhus 2017 og også den statslige medfinansiering har fra begyndelsen været en del af de aarhusianske kulturhovedstadsansøgninger, og det er også en del af den vindende ansøgning, som regeringen selv har sendt til EU som det officielle danske bud.
 
”Danmark har påtaget sig at være vært for Kulturhovedstaden i 2017. Aarhus og den omkringliggende region har tilbudt at være med til at løfte opgaven, og vi har oven i købet investeret de første 200 millioner kroner. Det er på tide, at resten af Danmark kommer på banen. Det er ikke nok at tale om at så, hvis man senere ønsker at høste. Der må konkrete handlin-ger bag de gode intentioner,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Marc Perera Christensen. 
 
De omtalte rapporter kan downloades her:
 
 
 

 

Aarhus Kommune på DenOffentlige.dk Aarhus Kommune
Aktivitet: Artikler: 180 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.