Radikale går med i dagpengeaftale

En god reform er blevet bedre, siger den radikale leder, Morten Østergaard, om ny dagpengeaftale.

Den dagpengeaftale, som regeringen torsdag er nået til enighed med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne om, er så god, at De Radikale går med i aftalen som forligspartner.

Læs alt om Dagpengekommissionen

Dagpengekommissionen har i to år arbejdet på et udspil til et nyt dagpengesystem. Læs alle artikler her.

- Det er en rigtig god aftale, fordi der nu er sikret et bredt flertal om en reform, som vi mener er god og rigtig, siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

De Radikale mente ellers, at de anbefalinger, som Dagpengekommissionen lagde frem tidligere på ugen, burde gennemføres fra ende til anden, men partiet er tilfreds med, hvordan det er landet.

- Der skulle files knaster hos DF og S, hvis vi skulle komme i mål. Det er vi kommet, og vi har været optaget af, at regeringen vidste, hvor de havde os. Aftalen lever fuldt op til vores præmisser, og derfor er vi med som forligspartner, forklarer Østergaard.

De Radikale var afgørende for, at den udskældte dagpengereform fra 2010 blev opretholdt under den tidligere socialdemokratisk ledede regering, der gentagne gange forsøgte at afbøde dens konsekvenser.

Morten Østergaard har dog aldrig lagt skjul på, at dagpengereformen havde mangler. 
Indfasningen af den nye toårige dagpengeperiode har han kaldt for "absurd".

Med torsdagens aftale mener han, at en "god reform" er blevet "bedre og mere fleksibel for både arbejdsgivere og arbejdstagere."

Fremover vil dagpengeperioden være 3848 timer i stedet for 104 uger. Ændringen vil stille en ledig, der for eksempel arbejder fem dage fordelt på to uger, og en ledig, der arbejder fem dage i samme uge, ens i forhold til forbruget af dagpengeperioden.

En af de store knaster i det forslag, Dagpengekommissionen lagde frem tidligere på ugen, var de såkaldte karensdage, altså dage hvor de ledige ikke modtager en krone i dagpenge. 

Aftalepartierne er blevet enige om at indføre en karensdag hver fjerde måned for personer med høj ledighed. Det svarer til tre karensdage per år for fuldtidsledige. Dagpengekommissionen foreslog otte karensdage om året.

Aftalepartierne er desuden enige om at nedsætte dimittendsatsen til 71,5 procent af dagpengemaksimum for ikke-forsørgere. I dag er satsen 82 procent uanset forsørgerstatus. Dagpengekommissionen foreslog en dimittendsats på 78 procent.

- Vi havde selvfølgelig hellere set en mindre beskæring af dimittendsatsen, men når der nu skulle være færre karensdage, er det en udmærket løsning, siger Østergaard.

/ritzau/

Emneord: Dagpengekommission, Dagpengereform, Radikale, Folketinget, Morten Østergaard
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

  • 20.03.20 Politik
    Lederne: Vigtig hjælpepakke til dansk erhvervsliv

    edernes Hovedorganisation roser den massive hjælpepakke til erhvervslivet, som alle partier i Folketinget er blevet enige om. Det er et meget stærkt signal om, at politikerne vil gøre meget for at hjælpe virksomhederne og lønmodtagerne så skånsomt som muligt gennem corona-krisen.

  • 09.03.20 Politik
    Ny rapport om vejen til 70-procentsmålet i 2030

    I en ny rapport præsenterer Klimarådet en række anbefalinger, der skal få Danmark i mål med 70 procent reduktion i 2030. Omstillingen kræver både hurtige implementeringer af de allerede kendte teknologier og en mere langsigtet, strategisk indsats.

  • 04.03.20 Kommunalt
    Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

    I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

  • 04.10.18 Politik
    Din guide til årets debatter: Her er regeringens lovkatalog for 2018-19

    Flere ministre har udsigt til et travlt folketingsår. Se de væsentlige dele og hent hele lovkataloget her - så har du styr på politikernes årshjul, som også er lobbyisternes menukort.

  • 30.05.18 Velfærd
    Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

    Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.