Rapport: 50.000 ufaglærte er klar til at blive faglærte

De fleste ufaglærte mener, at en erhvervsuddannelse vil gavne dem. Men kun hver femte er klar til at starte på den. De øvrige mangler vejledning, kærlige skub og praktikpladser. Det viser rapporten ”Fra ufaglært til faglært” fra Danmarks Evalueringsinstitut, skriver Fagbladet 3F.

59 procent af de ufaglærte i alderen 25 til 55 år mener, at en erhvervsuddannelse ville kunne gavne dem. Alligevel har kun hver femte ufaglærte lyst til at starte på en erhvervsuddannelse. Det svarer til cirka 50.000 ud af målgruppen på cirka 250.000 ufaglærte, som undersøgelsen dækker.

Specialkonsulent i Danmarks Evalueringsinstitut Michael Andersen mener, at det er vigtigt at fokusere både på den femtedel, der har lyst til at uddanne sig, og de andre to femtedele, der vurderer, at det ville gavne dem på sigt - selvom de ikke lige nu har den store lyst.

- Mange ufaglærte kan ikke umiddelbart se behovet, når de er i arbejde. Men jeg ser et meget stort potentiale i, at tre ud af fem ufaglærte mener, at en erhvervsuddannelse kan gavne dem. Vores undersøgelse viser, at det kan gøre en forskel, hvis deres chefer og kolleger giver dem et kærligt skub i ryggen og en opfordring til at uddanne sig, siger han.

I 3F hæfter forbundssekretær Søren Heisel sig ved det positive i, at 50.000 voksne ufaglærte er parate til at gå i gang. Men skal man gå fra ufaglært til faglært, skal der praktikpladser til.

- Det kræver en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver. Derfor er signalet i denne undersøgelse altså også, at der lige nu står 50.000 erfarne ufaglærte, som gerne vil være faglærte, men som blot mangler en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver. Derfor skal vi også have mange flere praktikpladser til de voksne, siger han.

 

 

 

Emneord: Ufaglærte, Ny uddannelse, Uddannelseshjælp
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.

 • 21.04.15 Velfærd
  God blanding af tilbud får ledige i job eller uddannelse

  Ringkøbing-Skjern Kommune er en af de kommuner i landet, hvor flest ledige hurtigst løftes videre i enten job eller uddannelse, og årsagen er blandt andet at finde i en god blanding af tilbud til de ledige.

 • 13.04.15 Infrastruktur
  Analyse: Togfonden kan give 28.000 nye arbejdspladser

  En ny rapport om behovet for arbejdskraft som følge af Togfonden viser, at de store jernbaneinvesteringer kan skabe nye arbejdspladser svarende til over 28.000 årsværk. Op til 24.000 årsværk kan blive besat af dansk arbejdskraft, og det er 4.000 flere end hidtil antaget.

 • 27.01.15 Velfærd
  Flere unge københavnere skal hjælpes i arbejde

  346 pladser på den nye 2-årige uddannelse til erhvervsassistent bliver nu udbudt i hovedstaden. Målgruppen er unge under 25, der har gennemført folkeskolen men endnu ikke er kommet videre med job og uddannelse.

 • 30.04.14 Velfærd
  Beskæftigelsesreform: Den enkelte i centrum på vejen mod varig beskæftigelse

  En god beskæftigelsesindsats handler først og sidst om den enkelte arbejdsløses vej til job og varig beskæftigelse. Det er det bærende princip i den reform af beskæftigelsessystemet, som regeringen har fremlagt i dag.