Modelfoto af renovering fra 1950. Wikipedia

Rapport: Kontrol med livsfarlige boligrenoveringer svigter

Infrastruktur

06/02/2015 11:21

Suleman Haider

Det var et rent held, at ingen mistede livet, da en beboet etageejendom i Frederikshavn kollapsede 9. november 2014. Og lige så tilfældigt er det, at lignende kollapser ikke er sket før.

Det afslører en ny rapport om sagen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), skriver Ingeniøren.

Ifølge rapporten kan og bør kommunerne kræve, at bygherren eller entreprenøren dokumenterer, at en ombygning hverken udgør en fare for håndværkere eller beboere. Det var ikke sket i Frederikshavn, og på grund af uklare regler kræver kommunerne sjældent den dokumentation. 

Det er et alvorligt problem, påpeger Henrik Mørup, der er formand for anerkendelsesudvalget for statikere:

»Det vil nok være for meget at sige, at byggebranchen generelt har et problem, men jeg tror ikke, at der bare er tale om en enkelt uheldig sag. Derfor skal man bestemt ikke bagatellisere det.«

For at spare penge til genhusning vælger man mange steder at lade beboerne blive i deres lejligheder, mens en ejendom renoveres. Det gjaldt også ejendommen i Frederikshavn, hvor Claus Sommer Jensen og hans hustru befandt sig i deres stue, da ejendommen kollapsede: 

»Jeg sad i sofaen med min kone, der lige havde været ude at hente en kop te ... Pludselig kunne jeg mærke, at jeg hang i luften, mens et eller andet ramte mit hoved. Jeg blev slået ud et kort øjeblik, men kom hurtigt til mig selv nede under murbrokkerne. Jeg var låst helt fast, og jeg kunne mærke, at min kone lå nede under mig. Jeg skreg til hende for at høre, om der var respons,« fortæller Claus Sommer Jensen til Ingeniøren.

De to blev befriet efter 45 minutter, og lykkelige tilfældigheder gjorde, at Claus Sommer Jensen slap med otte brækkede ribben, mens hans hustru Suphanee fik kvæstet sin ene tommelfinger så slemt, at hun ikke skal regne med at kunne bruge det yderste led igen.

Men lykkelige tilfældigheder er langtfra godt nok, mener forskningschef i SBi Niels-Jørgen Aagaard, der har været med til at skrive den nye rapport om sagen. Han undrer sig over, at ingen greb ind og mener ikke, at uklarhed om reglerne fritager for ansvar:

»Byggeri kan være et spørgsmål om liv og død. Det skal man respektere. Og selv om der er uklarhed, fritager det ikke nogen for at tænke sig om. Der er jo stadig noget, der hedder en ingeniørmæssig og professionel vurdering. Og når man laver væsentlige indgreb i den bærende konstruktion, skal man sikre, at de overholder de normer og sikkerhedskrav, vi har i dag,« siger han til Ingeniøren.

Energistyrelsen, der administrerer bygningsreglementet, har på baggrund af ulykken bedt alle kommuner være opmærksomme på renoveringssager og overvejer nu, om der er brug for en præcisering af reglerne, oplyser pressechef Ture Falbe-Hansen.

Mest Læste

Annonce