- Nu er tvivlens tidsalder forbi, og det er kun handling, der tæller. Vi har rundet det hjørne, hvor man ikke længere kan debattere omfanget af klimaændringerne, eller hvad der skal gøres. Rapporten er vanvittig bekymrende læsning, siger Rasmus Helveg Petersen til Ritzau.

Rasmus Helveg: Nu er alt tvivl om klimaændringer væk

Klimaminister vil skrue op for ambitionerne frem mod FN's klimatopmøde i Paris i 2015. Vi har råd, siger han.

Det har traditionelt vist sig svært at lave store internationale, forpligtende klimaaftaler, men Danmarks minister for klima og energi, De Radikales Rasmus Helveg Petersen, er alligevel ikke bange for at skrue ambitionerne i vejret forud for næste års klimatopmøde i Paris.

Her skal verden forhandle om en ny klimaaftale med udgangspunkt i den rapport, som FN's Klimapanel, IPCC, fremlagde søndag i København.

                  Se temaside om klima

- Nu er tvivlens tidsalder forbi, og det er kun handling, der tæller. Vi har rundet det hjørne, hvor man ikke længere kan debattere omfanget af klimaændringerne, eller hvad der skal gøres. Rapporten er vanvittig bekymrende læsning, siger Rasmus Helveg Petersen til Ritzau.

IPCC-rapporten konkluderer, at der skal handles nu for at sænke CO2-udledningen, hvis vi skal undgå voldsomme naturødelæggelser i fremtiden. Men, lyder konklusionen, det kan stadig godt lade sig gøre at slå bremserne i.

- Vi skal ikke være bange for at skrue op for ambitionerne i de internationale forhandlinger om en klimaaftale. Noget af det vigtigste, vi kan gøre, er at brede de danske løsninger ud, siger ministeren.

Danmark kan fungere som foregangsland i processen med at mindske udslippet af CO2 - også uden at det koster alt for mange penge, mener han.

- Den gode nyhed er, at hvis vi handler nu, så er udgifterne overskuelige. Det viser Danmarks eksempel. Vores bruttonationalprodukt er steget, samtidig med at vores CO2-udledning er faldet, siger Rasmus Helveg.

Ved ikke at gøre noget risikerer vi temperaturstigninger på det dobbelte af de to grader, verdens lande har sat som grænse.

- Det vil være utrolig uhåndterligt. Nu hvor temperaturen er steget bare én grad, ser vi allerede skybrud og oversvømmelser - og hvis man så forestiller sig det accelerere med en faktor tre. Så vil de skybrud, vi ser nu, komme til at ligne sommerbyger, siger klimaministeren.

Man skal ikke forestille sig, at vi kan klare dette bare ved at bygge diger i Danmark, tilføjer han.

Der vil også komme tørke, som kan betyde, at der nogle år ikke kommer høst i hus herhjemme.

- Men det kan vi jo forebygge, siger IPCC-rapporten. Vi ved, vi kan gøre det og har råd til det, understreger Rasmus Helveg Petersen.

/ritzau/

Emneord: Klimaplan, Klimaændringer, Rasmus Helveg Petersen, Klimaminister, Klimatopmøde
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også