Realkreditten har det for let: Ekspertudvalg anbefaler at sløjfe flere realkreditgebyrer

Det skal være nemmere og billigere at skifte realkreditlån, lyder anbefalingen fra ekspertudvalg.

Rentestigninger og andre prisforhøjelser skal varsles i bedre tid. Og i varslingsperioden skal kunderne hverken betale indfrielsesgebyr, kurtage eller kursskæring, hvis de ønsker at skifte til et andet institut.
 
Sådan lyder en central anbefaling fra det ekspertudvalg om realkredit, som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har nedsat i kølvandet på debatten om stigende bidragssatser.
 
Udvalget har konkluderet, at omkostningerne ved at skifte institut er en barriere for, at kunderne finder en anden låneudbyder, når priserne stiger. Det fortæller professor Nina Dietz Legind, der har stået i spidsen for udvalget.

Troels Lund Poulsen erklærer sig klar til at indføre syv af udvalgets otte anbefalinger. Men lige netop anbefalingen om, at der ikke skal være gebyr for at skifte institut, efter at der er varslet prisforhøjelser, vil han ikke umiddelbart sige ja eller nej til.

- Vi begynder politiske forhandlinger før efterårsferien, og jeg håber at lave en bred politisk aftale de kommende måneder, siger han.
 
Den anbefaling får også kritik fra den finansielle sektors interesseorganisation, Finansrådet, der ellers også er positivt stemt over for udvalgets liste.
 
Finansrådet kalder det et "vidtgående skridt".
 
- Det er unødig indgriben i private virksomheders prispolitik og prisdannelsen på et frit konkurrencemarked. 
 
- Kurtage og kursskæring ved indfrielse af lån afspejler omkostninger forbundet med køb af obligationer, hvor låntager kan vælge selv at købe obligationerne på et frit marked, skriver organisationen i en pressemeddelelse.
 
Udvalgets øvrige anbefalinger går især ud på at sikre bedre information til kunderne. Realkreditselskaberne skal have pligt til at oplyse kunderne om årsagen til prisstigninger. Og hvis en prisstigning ikke er varslet og begrundet korrekt, skal den ikke have lov at træde i kraft.
 
Derudover skal institutterne oplyse kunderne om deres muligheder for at omlægge lån, og hvor de kan finde information om andre lånudbydere, hvis priserne stiger.
 
 
FAKTA: Ekspertudvalg har undersøgt realkredit
Det skal være billigere og nemmere at være realkreditkunde, lyder et politisk ønske. En gruppe af eksperter med professor Nina Dietz Legind i spidsen har derfor gransket det danske marked for boliglån.
 
Her er, hvad udvalget havde til opgave: 
 
* Belyse konsekvenser for realkredittens kapitalomkostninger og bidragssatser af kommende skærpede kapitalkrav. Et væsentligt argument fra realkredittens side 
har været, at skærpede kapitalkrav giver øgede omkostninger, der derfor medfører højere gebyrer.
 
* Pege på områder hvor der nationalt er stillet yderligere krav til realkreditinstitutter og vurdere mulighederne for at forenkle reglerne.
 
* Vurdere tilsynspraksis på området og lovgivningen bag denne.
 
* Undersøge udviklingen i rente, bidragssatserne og de samlede omkostninger fordelt på forskellige lånetyper og institutter og foretage en international sammenligning på området.
 
* Beskrive kundernes omkostninger ved at skifte realkreditinstitut og vurdere, om omkostningerne er en barriere for kundernes mulighed for at skifte realkreditinstitut. Hvis omkostningerne er en stor barriere, vil det svække konkurrencen.
 
Udvalget skal i den forbindelse se på indfrielsesmodeller og -vilkår mellem realkreditlån og pengeinstitutters prioritetslån.
 
* Vurdere om der er behov for at ændringer i god skik-reglerne.
 
Kilder: Udvalgets kommissorium, Ritzau.
 
/ritzau/
Emneord: Realkredit, Realkreditlån, Realkreditsinstitutter, Troels Lund Poulsen, Ekspertudvalg, Gebyrer, Bidragssatser
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.12.18 Social
  Lufthavnstilsynet styrkes markant

  Regeringen og Dansk Folkeparti har som et led i finansloven for 2019 afsat ekstra to millioner kroner årligt til mere kontrol med offentlige ydelser i de danske lufthavne.

 • 21.02.19 Velfærd
  Nye tal: Ældre arbejder længere

  Andelen af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år. Samtidig stopper færre på grund af dårligt helbred, viser nye undersøgelser, som VIVE har lavet for Beskæftigelsesministeriet.

 • 09.10.18 Infrastruktur
  Danske husejeres friværdi er steget over 83.000 kroner det seneste år

  I løbet af det seneste år er prisen på et gennemsnitshus på 140 kvadratmeter i Danmark steget 83.660 kroner. På kommuneplan er stigningen op til fem gange større, viser nye nøgletal fra Boligsiden.dk.

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.