Redaktør: Nej’et er en syngende lussing til magteliten

Det var magtelitens arrogance, der fik en på sinkadusen med danskernes nej. Danmark er splittet, demokratiet udfordret og staten i krise.

Nok stod hele magteliten sammen om at anbefale et ja, men nej-siden vandt i en kombination af nationalisme, gammelkommunister og liberalister. Dermed må resultatet af folkeafstemningen tolkes som en markant afvisning af magteliten, for det er vanskeligt at finde andre områder, hvor de tre vidt forskellige nej-grupperinger skulle have andet til fælles.

Dermed er Danmark delt. De klareste nej-resultater kommer fra områder som Lolland, Frederikshavn og Esbjerg men selv dybt inde i København er der markante resultater. Det stærkeste ja fra Gentofte!

Forvarsel i juni ignoreret

Indikationen på danskernes utilfredshed med magteliten fik i hvert fald politikerne allerede ret klart ved folketingsvalget i juni, men flertallets opførsel siden har i overvejende grad overladt scenen til Dansk Folkeparti. Bare se på, hvordan særligt Venstre og Socialdemokraterne fører konkurrence om at overhale Thulesen Dahl og co indenom i holdninger til flygtningekrisen eller smøringen af middelklassens enormt stærke position i den offentlige debat.

Med valgresultatet fra torsdag kan man håbe, at partierne lytter lidt mere til folkedybet. I stedet for at læse reaktionerne på stemmesedlerne ordret, burde de levere nogle troværdige bud på den politik danskerne efterlyser. I en god og troværdig tone vel at mærke.

Demokratikrise for fuld skrue

Alternativet er at den aktuelle demokratikrise fortsætter med uformindsket styrke. I et land, hvor vi har overdraget ansvaret for samfundets ledelse og udvikling til en stærk magtelite har danskerne reelt netop kun valgene til at markere utilfredshed og ønsker. I mellemtiden har vi travlt med at passe vores arbejde.

Danskerne taler kort sagt med stemmesedlen. Tramper med stemmesedlen, når det er nødvendigt. Et lille brøl blev leveret i juni og ellers skal vi tilbage til juni (!?!) 1992, hvor den nationale stolthed var helt anderledes end den stemning, der prægede EM-måneden for snart 25 år siden.

Derfor rammer folkeafstemningens valgresultat bredere og mere voldsomt denne gang.

Det var ikke kun et meget bredt flertal i Folketinget - som danskerne iøvrigt selv har stemt ind på ærlig demokratisk vis for få måneder siden - der fik en lussing. Det var en meget bred forsamling af magtelitens repræsentanter. Fagbevægelse, erhvervslivets organisationer, frivillige statsstøttede organisationer, bevægelser, medier og meningsdannere iøvrigt.

Et flertal af danskerne har afvist de mennesker, som vi i en demokratisk velorganiseret samfundsstruktur selv har givet magten.

Det kan næsten ikke siges tydeligere, at magteliten har mistet forbindelsen til sine rødder. Til de mennesker, der har fået overdraget ansvaret for at lede og udvikle Danmark i danskernes tillid til at de vil forvalte det ansvar og med åbne øjne og ører.

Spørgsmålet er, om medlemmerne af magteliten har samme selvkritik, som de forlanger af os andre, når vi begår fejl.

 

Emneord: Folkeafstemning, Afstemning om retsforbehold, Europæisk samarbejde, Demokrati, Valg, Forventningsafstemning, Kristian Thulesen Dahl, Lars Løkke Rasmussen, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Fagbevægelse, Interessepolitiske organisationer, Chefredaktør Nick Allentoft
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 233 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 14.12.15 Kristian
  Vi sagde ikke nej..

  Jeg er helt enig med Henrik, som netop har henvist til http://www.dst.dk/valg/Valg1664255/valgopg/valgopgHL.htm, som er en fremragende kilde.

 • 07.12.15 M.Hegnsvad
  Det kan jo også være en bundkarakter til forslag og valgkamp

  Nej`et er næppe mistillid i helt generel udgave. Måske nok for mange af DFs og Enhedslistens vælgere, men næppe for alle nejsigerne. Der kan jo også være tale om at man mener forslaget er skruet rigtig dårligt sammen. Og at ja-sigernes valgkamp var lunken og smålig. Jeg havde det selv sådan, at skulle jeg vurdere ud fra det ville jeg stemme nej. Nu stemmer jeg altid for mere EU, så det blev et ja. Men med et ....men, det kan gøres bedre.

 • 06.12.15 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  God pointe Henrik

  Tak for din berigelse til fremtidig brug af udtrykket "danskerne". Det er hermed taget ind, men inviterer dog også til en anden eftertanke - nemlig i hvornår man så kan tale om danskerne?
  Tak fordi du læser med :-)
  BH Nick

 • 05.12.15 Henrik Mejnhardt Nielsen
  Danskerne sagde ikke nej!

  Citat:
  "Et flertal af danskerne har afvist de mennesker, som vi i en demokratisk velorganiseret samfundsstruktur selv har givet magten."

  Udsagnet er faktuelt forkert!

  Bør rettes til
  Et flertal, af de der stemte, har afvist de mennesker, som vi i en demokratisk velorganiseret samfundsstruktur selv har givet magten.

  Gør det nogen forskel?
  Ja, jeg er irriteret over artikler der siger "danskerne siger..."
  I dette tilfælde er det under 1 ud af 3 danskerne der har stemt nej.

  29,7% af danskerne stemte nej.
  26,3% af danskerne stemte ja


  5.240.143 Antal danskere* 100,0%
  4.153.041 Antal stemmeberettigede 79,3%
  1.375.862 Ja stemmer 26,3%
  1.558.437 Nej stemmer 29,7%
  55.962 Andre (Ugyldige/blanke) stemmer 1,1%

  Kilde: http://www.dst.dk/valg/Valg1664255/valgopg/valgopgHL.htm
  *Dansk Statsborger, 1/10 2015

 • 04.12.15 Søren Østergaard
  Politikerne har svigtet demokratiet

  De blev valgt fordi det er sådan vi har gjort de sidste hundrede år. Et direkte demokrati der har vejer. Lige indtil en moderne magtelite med rod i polit og olien studiet i stedet for i samfundet - hvis man da ikke bare er en kendis. Demokratiet ha virket fint i hundrede år, med de etablerede politikere har tilegnet sig 150 år gamle uvaner, hvor den der har skal gives, hvor man sparker til underklassen og som en anden neo-adel rager til sig. Den politiske elite er lige nu demokratiets værste fjende

 • 04.12.15 Birgit Holmgren
  Folkets røst NEJ

  JA Politikerne sidder i deres egen kupel og arbejder videre efter deres egen ideologi uden store visioner. Dette nej er ikke DF fortjeneste for de har ikke ligefrem kommet med oplysninger om hvad de foregår i EU, ligesom deres JA politikerne heller ikke er fremkommet med oplysninger hvad der sker i EU. DET ER DET STORE PROBLEM!!!! Derfor opstår skepsisme og det er det der viste sig igen ved dette valg. Er selv NEJ stemmer ikke fordi jeg er imod EU. Men på manglende politisk vilje til at oplyse om hvad der reelt foregår i EU. Ligesom jeg morer mig samtidig over at de truer med at så kan vores samarbejde ikke fortsætte uden store problemer. Pjat det er nødvendigt at samarbejde om de problemer eksvis pædofæli, salg af kvinder , kriminalitet, terrorisme osv. Hvis det ikke sker så vil DK blive midtpunketet af alt det og det vil ikke hjælpe på nogen af de problemer rundt omkring os tværfigmod., så med ludt selvstændig tænkning har Eu, eropol osv. brug for vores samarbejde og derfor nødvendigt at fortsætte !!!!!

 • 04.12.15 Flemming Nakinge
  En underlig manglende realitets sans.

  Det er uforståeligt som danskerne har stoppet fingrene i ørene, for fakta og fulgt i hælene på forvirringspartiet DF. De har været den dominerende faktor i valget og i vanlig støjende stil, ført sig frem med masser af ingenting, ubrugelige andenklasses løsninger, de har, som de efterhånden har gjort de sidste 20 år, fået lov til at dumminere sendefladerne i aviser og på TV. Nu ser vi så resultatet af den dominans, som chefredaktør Nick Allentoft, skriver så er S og V medskyldige da de i stedet for at bekæmpe DF med argumenter, kysser dem i bagen med deres omfavnelses politik. Ja man må håbe de partier vågner op, eller at vælgerne gør det, får det alternativ de har valgt er ubrugelig, fordi de to store partier har ikke evnet, at forklare vælgerne hvad de ville.
  Nu får vi en andenklasses løsning, en paralelaftale hvor navnet "kopiaftale" betyder set samme, med et ikke så akademisk ord. I stedet for en tilvalgsordning kan vi få lov til at vælge at kopiere, de dele aftaler som de andre 27 lande laver, vi kommer ikke til at side med ved bordet. Samtidig er komikken ustyrlig, da DF er imod Schengen, nu bliver nød til at stemme ja til det de har bekæmpet, da Europol og Schengen høre sammen og stadig vil være et overstatslig projekt, hvor der skal afgives suverænitet, DF har fået lov til at demonstrere magt, så en ny afstemning om det samme er på vej og debatten starter nu forfra en gentagelses debat, hvor DF har lovet at stemme ja på forhånd.
  Eller også får vi et ringere Politi, der ikke får et direkte adgang til Europol og vi bliver til et ankomstland for flygtningene uden for Schengen. Giver EU Danmark ret til at underminere den overstatslige niveauet, det tvivler jeg på, da andre lande også vil have særordninger, jeg tror ikke EU vil åbne rets arkene igen, det er jo ikke noget nyt for EU landene, da det ikke er dem der har haft forbehold.

 • 04.12.15 Daniel Brøns
  Vi har valgt dem, fordi vi ønsker at de tager magten - ikke for at de skal give magten fra sig.

  Skal demokratiet reddes, så skal folk opleve, at de bliver hørt, og at de kan få indflydelse, når de henvender sig til politikerne. Det er jo unægtelig nemmere, hvis man ved, at man kan gå til den lokalt valgte folketingskandidat, hvis man vil have ændret noget. I dag er det ofte sådan, at den lokalt valgte kandidat ikke kan gøre noget, for hans politiker-kolleger på Christiansborg skal herefter påvirke dem i Bruxelles, og selv politikerne på Christiansborg er jo oftere og oftere begyndt direkte at sige, at det her emne kan de ikke gøre noget ved, for det tager EU sig af. Hvad blev der af det med "nærhedsprincippet": Altså tanken om, at ting, der lige så godt kan besluttes nationalt ikke skal besluttes i EU.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.03.20
  OK20: Ny overenskomst for vikarer

  FOA og Vikarbureauernes Brancheforening har tirsdag skrevet under på aftale, som giver vikarer på plejeområdet mere i løn og pension.

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.