Reform af erhvervsuddannelser skal løfte kvaliteten

Et generelt og mærkbart løft i kvaliteten bør være målet bag reformen af erhvervsuddannelserne, som partiernes uddannelsesordførere i dag fortsætter forhandlingerne om.

Landets virksomheder har stort behov for at reformen medfører et mærkbart kvalitetsløft på erhvervsuddannelsesområdet, så DI’s erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen følger spændt med i dag, hvor partiernes uddannelsesordførere klokken 16 igen mødes for at forhandle reformen af erhvervsuddannelserne.  
- Virksomhederne har i den grad behov for at reformen giver et løft i kvaliteten på især de tekniske erhvervsuddannelser. Uden dygtige smede, industriteknikere og automatikteknikere, bliver det svært for virksomhederne at konkurrere fremover, siger hun.
 
Fornuftigt udspil
 
I regeringens oplæg til forhandlingerne skal mindst 25 procent af en ungdomsårgang i 2020 vælge en erhvervsuddannelse. I 2025 skal andelen være vokset til 30 procent. Samtidig skal 60 procent af dem, der starter på en erhvervsuddannelse, i 2020 også gøre den færdig. I 2025 skal tallet være oppe på 67 procent. 
 
Det blev præsenteret i oktober af undervisningsminister Christine Antorini (S).
 
- Vi mener, at det er et fornuftigt udspil med flere gode elementer. Derfor er det vigtigt, at forhandlingerne ikke udvander udspillet, men holder fokus. Politikerne er nødt til at prioritere og konfrontere de væsentligste udfordringer. Landets virksomheder har stort behov for at reformen medfører et mærkbart kvalitetsløft på erhvervsuddannelsesområdet, siger Lone Folmer Berthelsen.
 
Flere nødvendige tiltag
 
Hendes forventninger til reformen er blandt andet, at den skal prioritere og understøtte tiltag som talentspor, niveaudeling og undervisningsdifferentiering, samt at der indføres differentierede adgangskrav til de enkelte hovedforløb. 
 
- Disse og andre tiltag kan være med til at sikre et kvalitetsløft. Det kræver dog også, at vi opstiller håndfaste og konkrete mål der muliggør løbende effektmåling og opfølgning og afspejler idéerne bag reformen, siger DI’s erhvervsuddannelseschef.
 
Hun får jævnligt tilbagemeldinger fra virksomheder, der har problemer med at skaffe kvalificerede og motiverede unge til ledige lærepladser. 
 
- Det er et stort problem og den udfordring må og skal reformen tage hånd om, siger  Lone Folmer Berthelsen.
 
Fakta:
Talentspor er et særtilbud til unge talenter. Dygtige elever i erhvervsuddannelser kan komme på talentspor. Det skal højne niveauet og hjælpe skolernes ry.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.11.20 Infrastruktur
  Lokale initiativer modtager 53 millioner fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

  Hvad har en energi-ø på Bornholm til fælles med filmbyen i Aarhus, og hvilke ligheder er der mellem lystfiskeri i Limfjorden og byggeriet ved Femern Bælt på Sjælland? Alle udgør unikke erhvervspotentialer for dansk erhvervsliv, og derfor modtager 11 lokale initiativer nu i alt 53 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

 • 09.11.20 Infrastruktur
  Regeringen lancerer nye initiativer for at hjælpe corona-ramte danskere

  Nedlukninger i flere europæiske lande samt i dele af Danmark skaber stor usikkerhed om fremtiden for dansk økonomi. For at imødegå de aktuelle udfordringer og ruste Danmark til en ny bølge af coronavirus påbegynder regeringen nu forhandlinger om finansloven og en samlet grøn genstart med stærkt fokus på økonomisk tryghed og sikring af danske arbejdspladser.

 • 04.11.20 Infrastruktur
  Dom er vigtigt skridt for Femern Bælt-forbindelsen

  Forbundsforvaltningsdomstolen i Leipzig har givet den endelige tilladelse til at bygge tunnelen under Femern Bælt.

 • 03.11.20 Infrastruktur
  Landdistrikterne halter efter resten af Danmark

  Størstedelen af landet har frem mod coronakrisen haft stigende beskæftigelse og vækst, men ny redegørelse slår samtidig fast, at væksten er lavere i områder uden for de større byer.

 • 30.10.20 Infrastruktur
  Tre kandidater til årets Brolæggerpris

  Dommerkomitéen i Brolæggerlauget i DI Dansk Byggeri har indstillet tre kandidater til Brolæggerprisen. Et af projekterne er ny granitbelægning i forbindelse med nye pullerter på Amalienborg Slotsplads. I Esbjerg er det lange strøg med granit i smukke mønstre i Kongensgade blevet indstillet, mens Aarhus er kommet i betragtning for et nyt byrum i Filmbyen i Aarhus.