Foto: Jens Astrup

Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

Der er allerede mangel på kvalificeret arbejdskraft i flere brancher og i flere områder af landet. Antallet af faggrupper, hvor der er omfattende mangel, er på det højeste niveau i ti år, og der er rundt om i landet meldinger om mangel på mere end 160 faggrupper. For regeringen er det afgørende, at virksomhederne kan blive ved med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft, så de kan holde gang i væksten og skabe flere arbejdspladser. 

Kontanthjælpsloft - læs flere historie på temasiden

Find alle vores historier om kontanthjælpsloftet på temasiden her. 

Med udspillet vil regeringen sikre, at virksomheder i hele landet har adgang til kvalificeret arbejdskraft. Centralt i udspillet er, at flere kontanthjælpsmodtagere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og at der skal være bedre muligheder for, at de kan blive opkvalificeret. 

Mindre end hver tredje kontanthjælpsmodtager er i dag jobparat. Resten – og det er knap 59.000 personer – er aktivitetsparate og står ikke til rådighed. Regeringen lægger op til, at alle aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, der er omfattet af 225-timersreglen, visiteres som jobparate og dermed får en hjælp med mere fokus på arbejdsmarkedet. Det drejer sig om godt 20.000 personer. Regeringen vil samtidigt udvide mulighederne for uddannelsesstilbud i beskæftigelsesindsatsen, så flere kan blive opkvalificeret.   

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: 

- Hver eneste dag glæder jeg mig over, at vi oplever vækst og fremgang i Danmark. Beskæftigelsen har aldrig været højere, og rigtig mange mennesker er kommet i job og fået mulighed for at forsørge sig selv. Alene siden sommeren 2015 er der skabt 129.500 private job. Men jeg hører også næsten dagligt om virksomheder, der har svært ved at rekruttere medarbejdere. Uanset hvordan vi vender og drejer disse meldinger, er der brug for handling, så vi ikke gentager historien fra sidste opsving. Mangel på arbejdskraft må ikke blive en stopklods for dansk økonomi. 

- Der er slet ingen tvivl om, at der fortsat er ledige i Danmark, som kan bidrage. Vi har alle et ansvar for, at de kommer i job og får glæde af opsvinget. Regeringen vil gøre godt 20.000 flere på kontanthjælp jobparate, så de løftes tættere på arbejdsmarkedet og bliver omfattet af en mere jobrettet indsats. Jeg tror også, at det gør en forskel, at vi nu sender et kraftigt signal til dem om, at vi tror på den enkelte. Samtidig er det afgørende, at ledige har de kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger. Derfor vil vi blandt andet udvide den regionale uddannelsespulje, så kontanthjælpsmodtagere kan få flere muligheder for at få korte uddannelsesforløb inden for områder med mangel på arbejdskraft. 

Temasektion om Dagpengereform

Læs mere om dagpenge-spøgelset og forsøgene på at finde en bæredygtig løsning i vores særlige tema-sektion lige her. 

Regeringen vil senere i år lancere et særskilt udspil, der skal styrke virksomhedernes mulighed for at ansætte kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at udenlandsk arbejdskraft har båret en stor del af jobfremgangen på det danske arbejdsmarked, og at virksomheder også i fremtiden får brug for at hente arbejdskraft til landet. Derfor vil regeringen i forlængelse af det, vi kommer med i dag, styrke mulighederne for, at virksomheder kan ansætte relevant udenlandsk arbejdskraft.

Udspillet er finansieret med bevillinger fra beskæftigelsesreformen, der ikke er blevet brugt. De fremadrettede tiltag er finansieret af puljen til uddannelsesløft.

Emneord: Beskæftigelsesreform, Troels Lund Poulsen, Kontanthjælpregler, Kontanthjælpsmodtagere, Dagpengereform, Dagpengeregler, 300518
Beskæftigelsesministeriet på DenOffentlige.dk Beskæftigelsesministeriet
Aktivitet: Artikler: 125 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.12.18 Social
  Lufthavnstilsynet styrkes markant

  Regeringen og Dansk Folkeparti har som et led i finansloven for 2019 afsat ekstra to millioner kroner årligt til mere kontrol med offentlige ydelser i de danske lufthavne.

 • 21.02.19 Velfærd
  Nye tal: Ældre arbejder længere

  Andelen af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år. Samtidig stopper færre på grund af dårligt helbred, viser nye undersøgelser, som VIVE har lavet for Beskæftigelsesministeriet.

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.

 • 24.05.18 Velfærd
  Nye regler for førtidspension og ressourceforløb vedtaget

  Syge borgere skal kun i ressourceforløb, hvis det giver mening. Det er et bredt flertal i Folketinget enige om og har torsdag vedtaget et lovforslag, der præciserer reglerne om førtidspension og ressourceforløb.

 • 04.05.18 Velfærd
  Finansministeriets analyse af beskæftigelsesindsatsen

  Der er forskel på, hvor godt de forskellige redskaber i beskæftigelsesindsatsen virker. Det viser en ny analyse fra Finansministeriet.