Regeringen hakker 5,8 milliarder af energiafgifterne

Bæredygtighed

08/05/2014 09:38

Freja Eriksen

Regeringens kommende vækstplan tager et stort opgør med energiafgifterne, erfarer flere medier.

De danske virksomheder kan se frem til en stor lempelse af de omstridte energiafgifter.

Det er ifølge flere medier et af de 89 initiativer i den kommende vækstplan, som regeringen præsenterer torsdag formiddag. 

Energiafgifterne står til en overraskende stor lempelse på næsten seks milliarder kroner frem mod 2020, skriver Politiken.

De såkaldte PSO-afgifter, der har belastet en række energitunge virksomheder særligt hårdt, skal sænkes gevaldigt. Afgifterne har især ramt energitunge virksomheder hårdt, og de ventes ifølge Berlingske alene i år at belaste elkunder og virksomheder med hele 6,4 milliarder kroner

Alle virksomheder vil nyde godt af initiativet, men regeringen vil også forsøge at målrette lempelsen mod energiintensive virksomheder, som længe har klaget over, at netop PSO-afgiften skader konkurrenceevnen.

- Regeringen vil derfor reducere virksomhedernes omkostninger ved at lempe PSO-afgifterne med 5,8 milliarder kroner, hedder det i regeringens vækstudspil, der skal forbedre rammevilkårene for dansk erhvervsliv.

Netop lavere PSO-afgifter har længe været et hovedkrav for Venstre og De Konservative. Ifølge den konservative gruppeformand, Brian Mikkelsen, skal afgiften dog markant længere ned, før partiet er klar til en aftale med regeringen.

- Vi synes, at det er positivt, at de nu tager fat på PSO'en, siger Brian Mikkelsen til Berlingskes erhvervssite business.dk.

- Men med de initiativer, som der har været fremme på skatteområdet, tegner det sig til at blive en meget lidt ambitiøs pakke - det er en mikropakke i forhold til de store udfordringer, der er med konkurrenceevnen, siger han. 

Industriens interesseorganisation, DI, havde da også gerne set en lettelse på mere end de næsten seks milliarder kroner.

- Men vi kvitterer for, at regeringen har lyttet til os. Det er noget, som vil hjælpe på konkurrenceevnen, siger Tine Roed, direktør i DI, til Jyllands-Posten.

Det vides endnu ikke, hvordan regeringen vil finansiere lempelsen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) fremlægger torsdag klokken 11 vækstplanen i Statsministeriet.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce