Regeringen og KL til unge vælgere: Vær med til at afvikle valget

Med et brev vil regeringen og KL få landets unge til at engagere sig, når der er valg i kommuner og regioner.

Uddele stemmesedler. Spidse blyanter. Sikre at stemmerne kommer i valgurnerne. Og tælle stemmer op, når valget er slut.

Unge skal i højere grad være en del af valget og blive tilforordnede vælgere, som hjælper til på valgstederne 21. november, når der er valg i landets kommuner og regioner.

For hvis ungdommen engagerer sig og er med til at løfte opgaven, vil flere sætte kryds, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA). 

Følg KV17 og RV17 på temasiderne

Vi samler alle væsentlige historier om Kommunalvalget 2017 og Regionsrådsvalget 2017 på disse temasider: KV17 / RV17

- Vi skal have flere unge til at sætte et kryds på valgdagen. Jeg er ked af, at unge stemmer mindre end andre borgere. Det er ikke godt for vores demokrati. Det er de unge, der skal bære samfundet videre, siger ministeren.

Derfor får alle landets 98 kommuner nu et brev fra ministeren og Kommunernes Landsforening, som skal gøre opmærksom på mulighederne for at få flere unge til at blive tilforordnede på valgdagen.

- Jeg tror, at når man har en del af ansvaret for afholdelsen af valget, eller at man har venner, som fortæller, at de har været med til at tælle stemmer op, så sikrer det også et fremtidigt demokratisk engagement, lyder det fra Ammitzbøll.

Det kan være en udfordring at rekruttere nok tilforordnede vælgere. Og det problem kan unge kræfter være med til at løse, påpeger Martin Damm, der er formand for Kommunernes Landsforening. 

- De valgtilforordnede gør allerede i dag en kæmpe indsats, men flere kommuner oplever udfordringer med at få tilstrækkeligt med valgtilforordnede.

- Jeg håber, at vi kan vende udviklingen ved at få flere unge til at melde sig som valgtilforordnede og dermed også få flere unge til at tage et medansvar og engagere sig i fremtidens demokrati, siger formanden.

Ved at række hænderne ud til unge på uddannelsesinstitutioner kan kommunerne lokke flere hen til gymnastiksale, skoler eller et af de hundredvis af andre valgsteder og hjælpe til på valgdagen. 

Sådan lyder ét af forslagene i brevet, som kommunerne får tilsendt tirsdag.

Til det kommende valg har kommuner og regioner allerede udpeget nogle valgtilforordnede. Så opfordringen gælder også fremtidige valg, hvor ministeren håber på, at unge mennesker vil træde til og give en hånd med.

/ritzau/

Emneord: KV17, Kommunernes Landsforening, Valgkampagne, Vælgerstemmer, Stemmedeltagelse, Stemmebokse, Demokratisk dannelse, Demokratikrise, Simon Emil Ammitzbøll, Martin Damm
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også