Regeringen overvejer at droppe stort millionbeløb til ulande

Nye OECD-regler fastslår, at Danmark ikke længere må kalde en række omstridte udgifter for udviklingsbistand.

Der ligger formentlig og venter en regning på op til flere hundrede millioner kroner for den danske stat, skriver Altinget.

Spritnye OECD-regler for ulandsbistand slår nemlig fast, at Danmark ikke - som det er tilfældet nu - må kalde en lang række omstridte udgifter til blandt andet integration og repatriering for udviklingsbistand.

Og hvis det ikke må kaldes ulandsbistand, vil regeringen ikke nå sit eget løfte om at give en samlet udviklingsbistand på 0,7 procent af bni i 2017. 


Derfor vil regeringen være nødt til at finde pengene andre steder. Men regeringen overvejer at undlade at betale regningen med det samme. 

OECD åbner for den mulighed, men "opfordrer" eksplicit medlemslandene til allerede i 2017 at implementere de nye regler, der blev vedtaget med dansk deltagelse i slutningen af oktober 2017.

- Det har vi ikke taget stilling til endnu, men vi vil gå i gang med at se nærmere på det nu, skriver finansminister Kristian Jensen (V) til Altinget.

Ministeren siger, at det "fremgår af præciseringerne, at medlemslandenes rapporteringspraksis senest skal tilpasses for udgifter afholdt i 2019".

Dermed vil regeringen reelt kunne spare op til flere hundrede millioner kroner, som skulle være sendt til verdensfattigste lande. 

Og det vækker stor kritik hos De Radikale:

- Det er for dårligt, at man ikke sender pengene til verdens fattigste med det samme. Det er ikke raketvidenskab, og det lugter af, at regeringen er klar over, at man har overskredet en grænse, siger udenrigsordfører Martin Lidegaard til Altinget og tilføjer:

- Det er en klokkeklar anbefaling fra OECD, at reglerne selvfølgelig skal indføres nu. Og der er intet til hinder for at gøre det, fordi nu er der også kommet fuldstændig krystalklare regler fra OECD's side.

Adam Moe Fejerskov, forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), anbefaler, at regeringen hurtigt får implementeret de nye regler.

Udenrigsministeriet forventes at indberette den danske ulandsbistand for 2017 til OECD i marts 2018.

/ritzau/

Emneord: Ulandsbistand, OECD, Udviklingslande
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.12.16 Velfærd
  OECD: Danmark kan gøre mere for at hjælpe udsatte ledige

  Ifølge en ny OECD-rapport bør Danmark øge dagpengedækningen for lavtuddannede og lavtlønnede arbejdstagere og forbedre den hjælp, der står til rådighed for disse som en del af en række reformer, der skal hjælpe afskedigede arbejdstagere med at komme hurtigere tilbage i arbejde.

 • 10.09.14 Velfærd
  Danmark blandt de dårligste til at bryde social arv i uddannelse

  Danmark ligger i den dårligste tredjedel af OECD-lande, når det gælder andelen af unge, der får en højere uddannelse end deres forældre. Der skal sættes ind allerede i børnehaver og folkeskoler, for dér bliver uligheden grundlagt, mener FTF’s formand.

 • 15.05.14 Ledelse
  Strategi for eksporten skal skabe mere handel og nye job

  Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen lancerer 15. maj regeringens nye strategi for eksportfremme og økonomisk diplomati ”Mere handel. Nye job”.