Regeringen sænker vækstskøn: Danmark står stille

Regeringen er for optimistiske på vækstens vegne, mener Dansk Erhverv. Behov for reformer, siger Cepos. V holder fast i planer om skattelettelser.

Regeringen har konstant for høje forventninger til den økonomiske vækst. 
 
Sådan lyder det fra Dansk Erhverv, efter at regeringen for tredje gang sænker vækstskønnet. Olieprisen og langsommere økonomisk vækst i verden betyder, at regeringen skønner en vækst på 1,1 procent i år mod tidligere forventet 1,9 procent.

Næste år ventes vækst på 1,7 procent mod tidligere ventet 2,0 procent.

LÆS OGSÅ: Manglende vækst har kostet 100 milliarder

- Selv om regeringen således har nærmet deres prognose til den økonomiske virkelighed, så må vi desværre konstatere, at regeringen fortsat er overoptimistisk på vækstens vegne – i hvert fald i år, siger cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv.
 
- Det er ikke hensigtsmæssigt, at regeringen konstant har for høje forventningerne til væksten. Det gør nemlig, at behovet for reelle økonomiske reformer bliver undervurderet. Vi har behov for reformer, som stimulerer særligt produktiviteten, men også arbejdsudbuddet.
 
Hos den liberale tænketank Cepos mener man, at regeringen må til at sørge for, at væksten bliver øget.
 
 
- Indtil videre har Lars Løkke Rasmussen (V) kun gennemført reformer, der øger beskæftigelsen med beskedne 1300 personer. Det er alt for lidt. Helle Thorning-Schmidt (S) gennemførte reformer, der øgede beskæftigelsen med cirka 30.000 personer.
 
- Løkke bør grundlæggende levere en reformpakke, der i effekt på beskæftigelse og BNP kan sammenlignes med dem han skitserede i sin nytårstale i 2011. Her lagde han op til store reformer af efterløn og folkepension, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen i Cepos. 
 
Hos Dansk Industri er man positiv og synes, at Finansministeren lægger op til reformer, der løfter vækst, produktivitet og beskæftigelse.
 
- Presset fra flere ældre, tilstrømningen af flygtninge og behovet for at opprioritere forskning og uddannelse tydeliggør, at der er behov for nye reformer, der kan øge væksten og dermed råderummet i dansk økonomi, siger vicedirektør Kent Damsgaard.
 
S efter væksthug: Regeringen har haft bind for øjnene
Den økonomiske vækst i Danmark bliver formentlig ikke 1,9 procent i år som hidtil ventet, men kun 1,1 procent, lyder regeringens forudsigelse i en netop offentliggjort prognose.
 
Men selv om regeringen begrunder sin nedjustering med, at der er kommet nye oplysninger frem siden december, hvor den tidligere prognose blev offentliggjort, mener Socialdemokraterne, at regeringen burde have set det komme.
 
- Man har taget bind for øjnene og delt skattelettelser ud, mens økonomien var på vej i den gale retning, skriver finansordfører Benny Engelbrecht (S) i en kommentar.
 
- Man burde ikke have lavet de skattelettelser i efteråret, for man vidste jo allerede dengang godt, at flygtningestrømmen ville vokse. Det er et klokkeklar indrømmelsessag. Man har ikke udvist rettidig omhu, mener han.
 
Det er tredje gang, at regeringen må nedjustere sine forventninger til den økonomiske vækst i 2016. Og allerede i december, da regeringen foretog sin anden nedjustering til de 1,9 procent, advarede flere økonomer om, at det var alt for optimistisk.
 
Venstres finansordfører, Jacob Jensen, kalder kritikken fra Benny Engelbrecht for noget af det mest absurde, han nogensinde har hørt.
 
- Socialdemokraterne gennemførte selv milliardstore lettelser i selskabsskatten, da de havde regeringsmagten, påpeger han.
 
Venstre ser skattelettelser som et redskab til at understøtte væksten, forklarer Jacob Jensen.
 
- Jeg ved ikke, om øgede offentlige udgifter i stedet skulle have understøttet væksten. Det synes jeg, er meget absurd. Og må jeg lige minde om, at samtlige gange, hvor SR-regeringen skulle fremlægge et økonomisk skøn, tog man fejl.
 
Venstre står fast på skattelettelser trods stram økonomi
Den økonomiske vækst bliver lavere, end regeringen hidtil har håbet. Lavere oliepriser presser statens indtægter, mens flere flygtninge omvendt koster mere end hidtil ventet.
 
Det er et noget pessimistisk billede af dansk økonomi, regeringen tegner i det konvergensprogram, den har offentliggjort tirsdag formiddag.
 
Men trods de snævre økonomiske rammer frem mod 2020 vil regeringen foreslå lavere skat på arbejde. Også selv om Dansk Folkeparti er imod skattelettelser, fastslår Venstres finansordfører, Jacob Jensen.
 
- Vi skal lægge os politisk i selen for at skabe et større råderum gennem prioriteringer og reformtiltag, siger han.
 
- Jobreform 2 vil indeholde lavere skat på arbejdsindkomst. Vores 2025-plan vil ikke bare være en mekanisk fremskrivning af økonomien, den vil også indeholde politiske tiltag, forsikrer Jacob Jensen.
 
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, slog i sidste uge fast, at hans parti ikke mener, der er råd til lavere skat på arbejde, selv om Dansk Folkeparti faktisk er med i aftalen om kontanthjælpsloftet, hvor det er aftalt, at pengene skal gå til skattelettelser.
 
Udgifterne til flygtninge dræner de offentlige kasser, mener DF.
 
/ritzau/
Emneord: Vækstskøn, Vækst
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også