Regeringen udskyder store dele af ny sundhedsreform

Meget af regeringens bebudede udspil til en stor sundhedsreform, der skulle have været præsenteret i foråret, bliver udskudt til efteråret.

Der kommer ikke noget samlet, stort sundhedsudspil dette forår, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ellers flere gange har bebudet. I stedet vil udspillet blive delt op i en række mindre udspil, hvoraf meget af det udskydes til efter sommerferien. Det skriver Altinget.

Opdelingen og den delvise udskydelse af sundhedsudspillet skyldes ifølge Ellen Trane Nørby, at hele reformen er blevet forsinket af de langstrakte overenskomstforhandlinger på det offentlige område.

"Der var ikke nogen, der havde regnet med, at de skulle sidde så længe ovre i Forligsinstitutionen. Det har skubbet vores tidsplan rimeligt meget," siger Ellen Trane Nørby til Altinget og fortsætter:

Tema: Sundhedsvæsenets tillidskrise

Læs mere på vores temaside om sundhedsvæsenets tillidskrise

"Nu har vi valgt at dele sundhedsreformen op, blandt andet for at undgå en situation, hvor et udspil fra vores side griber ind i de igangværende afstemninger om overenskomsten på de sundhedsfaglige områder."

Et samlet udspil lå ellers så godt som klar til præsentation, fortæller sundhedsministeren. Nu bliver det dog kun et forslag om nærhedsfinansiering samt to yderligere udspil om sundhedsdata og almen praksis, der vil blive fremlagt før sommerferien. Og forslaget om nærhedsfinansiering er en del af oplægget til økonomiforhandlingerne med Danske Regioner, som går i gang tirsdag ved et sættemøde i Finansministeriet.

Her foreslår regeringen, at der ikke længere skal gives penge for meraktivitet på sygehusene.

Nu skal et nyt økonomisk styringsredskab i stedet understøtte, at opgaver og patienter bliver flyttet væk fra sygehusene – enten ud til almen praksis, til kommunale sundhedstilbud eller helt ud i borgernes eget hjem.

Nærhedsfinanseringen skal sættes i stedet for den hidtidige aktivitetspulje, som regeringen nu foreslår afskaffet. Aktivitetspuljen er den pose penge, som hidtil har været knyttet op på produktivitetskravet på to procent, før kravet af regeringen og Dansk Folkeparti blev suspenderet for 2018.

Hvilke dele af den bebudede sundhedsreform, der er udskudt til efteråret, er fortsat uklart, og nogle elementer kan også nå at skifte form i løbet af sommerferien, siger Ellen Trane Nørby.

Hele historien hos Altinget

Emneord: Sundhedsområdet, Sundhedsministeriet, Ellen Trane Nørby, Sundhedsreform, 080518
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 27.03.19 Infrastruktur
  Regeringen og DF: Kommuner skal overtage al kollektiv trafik

  Kommunerne overtager ansvaret for den regionale trafik som følge af regeringens og Dansk Folkepartis aftale om en sundhedsreform. Dermed bliver organiseringen af den lokale og regionale trafik forenklet, og beslutningerne træffes tættere på borgerne.

 • 21.03.19 Sundhed
  Regeringen fastfryser kommunal medfinansiering på sundhedsområdet

  Regeringen har besluttet at fastfryse den kommunale medfinansiering i 2019, så kommunerne får budgetsikkerhed i år.