Regeringen vil gøre det nemmere at skifte køn

I fremtiden behøver transkønnede måske ikke at blive kastrerede for at kunne få et nyt cpr-nummer.

Hvis man vil skifte køn, er det i dag et krav, at man bliver kastreret, før man kan få et nyt cpr-nummer.

Men i fremtiden kan det blive nemmere rent juridisk at skifte køn. Regeringen vil nemlig fremsætte et lovforslag, som gør det muligt, uden at man er kastreret eller har fået diagnosen "transseksualisme".

- Det er både en sejr for de transkønnede og for den personlige frihed i det hele taget, siger ligestillingsminister Manu Sareen (R) i en pressemeddelelse.

- For selvfølgelig skal det være muligt at skifte køn rent juridisk i Danmark, uden at vi stiller et så gennemgribende krav som kastration, siger han.

For at få lov til at skifte køn vil man skulle skrive en ansøgning med en erklæring om, at man føler, at man tilhører det andet køn. Der vil så skulle gå seks måneder, en såkaldt refleksionsperiode, inden man kan få et nyt cpr-nummer.

Med et nyt cpr-nummer kan man få udstedt et nyt kørekort, pas og en ny fødselsattest, og hvis det er nødvendigt, kan man få et nyt fornavn.

- Der bør naturligvis ikke lægges unødige hindringer i vejen for juridisk kønsskifte for personer, som oplever et misforhold mellem deres biologiske køn og det køn, som de oplever at tilhøre, siger justitsminister Karen Hækkerup (S) i pressemeddelelsen.

Justitsministeriet har vurderet, at Danmark kan blive dømt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvis landet fortsat kræver, at man bliver kastreret under kønsskiftet.

Tidligere på måneden kritiserede Amnesty International Danmark for at diskriminere transkønnede og opfordrede regeringen til at fjerne kastrationskravet fra lovgivningen.

Organisationen anslår, at der er omkring 3000 transkønnede herhjemme. Det vil sige personer, som ønsker at opnå fysisk eller juridisk kønsskifte, blandt andet i form af et nyt cpr-nummer.

/ritzau/

 
Emneord: Kønsskifte, Transkønnede, Manu Sareen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.05.15 Politik
  Børneudspil på 2,5 mia. skal give alle børn en god start

  Regeringens børneudspil skal gøre gode dagtilbud endnu bedre med et historisk løft på 2,5 mia. over de næste fire år. Udspillet skal give flere og bedre hænder og styrke børns trivsel, læring og mulighed for social mobilitet.

 • 27.02.15 Politik
  Tilliden mellem handicappede borgere og kommunen skal genoprettes

  Efter en byge af kritiske høringssvar trak socialminister Manu Sareen en reform af servicelovens regler for voksne med handicap tilbage. En reform der ville give et forringet serviceniveau og en forringet retssikkerhed.

 • 08.01.15 Politik
  Enighed mellem regeringen og KL om integrationsområdet

  Kommunerne står over for at skulle modtage markant flere flygtninge og familiesammenførte end tidligere antaget. Dette skal bl.a. ses i sammenhæng med de tragiske begivenheder i Syrien. Regeringen og KL har den 8. januar 2015 drøftet denne problemstilling.

 • 12.11.14 Politik
  Kommuner skal tænke kreativt om køn i nyt netværk

  Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har startet et netværk af syv kommuner, som skal se på, hvordan de gode eksempler for ligestilling i kommunernes service til borgerne kan udbredes til resten af landet.

 • 12.11.14 Velfærd
  Ny finanslovaftale: Godt 1,5 mia. til velfærdspakke

  Regeringen har netop forhandlet en velfærdspakke på plads sammen med SF og Enhedslisten i forbindelse med finansloven for 2015. Den betyder flere hænder i dagtilbud og ekstra hjemmehjælp til de svageste ældre. Derudover får kommunerne en økonomisk håndsrækning på 250 mio. kr. til at styrke modtagelse og integration af flygtninge.