Frivillige på overførselsindkomst skal kunne lave frivilligt arbejde i 15 timer om ugen i stedet for de nuværende fire timer, uden at det koster en del af dagpengene eller efterlønnen. Og rører man i kødgryderne på et frivilligt værested eller på en café for socialt udsatte, skal det ikke være nødvendigt at tage en særlig uddannelse i fødevarehygiejne.

Regeringen vil gøre det nemmere at være frivillig

10 konkrete initiativer fra regeringens hånd skal hjælpe frivillige ud over barrierer, der i dag gør den frivillige indsats besværlig. Initiativerne tager udgangspunkt i problemer, de frivillige oplever, og i løsninger, som de frivillige selv har givet input til.

Frivillige på overførselsindkomst skal kunne lave frivilligt arbejde i 15 timer om ugen i stedet for de nuværende fire timer, uden at det koster en del af dagpengene eller efterlønnen. Og rører man i kødgryderne på et frivilligt værested eller på en café for socialt udsatte, skal det ikke være nødvendigt at tage en særlig uddannelse i fødevarehygiejne.
 
Det er nogle af de initiativer, som regeringen vil sætte i gang, så det bliver nemmere at være frivillig i Danmark. I alt er der 10 konkrete tiltag i regeringens udspil ”Lettere at være frivillig”. Initiativerne løser en række af de barrierer, som de frivillige selv har peget på, de støder ind i.
 
       Læs også temaside om frivilligbøvl
 
Socialminister Manu Sareen siger:
”De tusindvis af danskere, der hver dag er frivillige, er med til at få samfundet til at hænge sammen. For de er med til at sørge for, at vi får nogle stærke fællesskaber på tværs af alder og social baggrund. Derfor skylder vi dem at gøre det lettere at være frivillig i Danmark. Så jeg håber, at regeringens udspil hjælper til, at de frivillige ikke løber panden mod en mur, når de vil hjælpe andre.”
 
Initiativer tager udgangspunkt i de barrierer og løsninger, som de frivillige har peget på i ’Barriere- og løsningskataloget for frivilligområdet’. Det har bl.a. været centralt for regeringen at:
 
· Give bedre vilkår for frivillige på overførselsindkomst 
· Sløjfe kravet om arbejdspladsvurdering for frivillige 
· Gøre det muligt at uddele overskudmad til velgørende formål
 
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen siger:
”Jeg har stor respekt for de mange danskere, der brænder for en sag og med deres frivillige arbejde skaber uvurderlig værdi for fællesskabet. Frivillige er en helt særlig ressource, både i sportslivet, i kulturlivet og i humanitært arbejde, fordi frivillige selv har valgt at gøre en forskel. Og det giver ingen mening, at frivillige og frivillige organisationer gennemreguleres af regler og krav, hvis det slet ikke er nødvendigt. Derfor har vi givet området et kritisk eftersyn.”
 
Udover tiltagene vil regeringen gå i dialog med KL om de barrierer, som kommunerne kan være med til at rykke ned. Nogle af initiativerne er allerede i gang, mens andre vil blive skubbet ud over rampen i løbet af det næste år.
 
Emneord: Frivillige, Frivillighed, Civilsamfund, Frivillighedscharter, Frivilligt arbejde
Social-, Børne-, og Integrationsministeriet på DenOffentlige.dk Social-, Børne og Integrationsministeriet er opløst og opgaverne overført til andre ministerier. 
Aktivitet: Artikler: 66 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 13.05.15 Jan Hansen
  Uhygiejne

  Ja så kan man blive syg men det betyder jo ikke noget når man kun er social udsat, jo flere der ddør jo flere penge sparer staten...Ja det er satme en OMMER

 • 09.10.14 Gitte Krog-Meyer Holmen
  Fødevarehygiejne - kun for "socialt indsatte"?

  Hvad er det for noget at foreslå, at de socialt udsatte nu også skal udsættes for uhygiejniske forhold, når de får sig et måltid mad på ex. en varmestue? En moralsk forkastelig OM´MER

  SÅ dyrt eller menneskeligt ressourcekrævende er det altså ikke at tage et hygiejnebevis og omsætte det i praksis.

 • 08.10.14 Mona Madsen
  Lettere at være frivillig?

  Fint at udvide grænsen for, hvornår ledige trækkes i dagpenge. Men fjerner man samtidig den vanvittige særregel, som nu siger at frivillige, der arbejder for kommune, region eller stat, skal trækkes fra første time? Og retter op på det forhold, at frivillige, som arbejder disse steder, ikke har samme ret til skattefradrag for kørselsgodtgørelse eller arbejdsbeklædning?

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også