Foto: Christian Stæhr

Regeringen vil oprette et klimaråd

Danmark er i gang med at omstille til et lavemissionssamfund. I 2050 er visionen et fossilfrit samfund. En klimalov med et tilhørende klimaråd skal sikre, at udviklingen sker i det rigtige tempo og lever op til regeringens økonomiske mål.

Regeringen vil i denne uge indlede forhandlinger med de politiske partier. Målet er at fremsætte et forslag til en klimalov inden for kort tid. Et hovedelement i forslaget vil være, at der bliver oprettet et klimaråd, der skal give uafhængig rådgivning om omstillingen til et lavemissionssamfund. Omstillingen er en betydelig udfordring, og det er afgørende, at den tilrettelægges både miljø- og ressourcemæssigt effektivt, så den understøtter vækst og udvikling.

”De grønne organisationer kårede sidste år Danmark til at være det mest klimavenlige land i verden. Samtidig blev vi kåret til at have EU’s mest vækstskabende energipolitik. Det kan kun lade sig gøre, fordi borgere og virksomheder er gået forrest og er blevet bakket op af en aktiv klimapolitik. Klimarådet skal sikre, at vi allesammen får uafhængig, faglig rådgivning om, hvordan vi kan sikre den linje i fremtiden”, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Det bliver første gang, Danmark får en klimalov. Loven skal sikre, at de politiske målsætninger for udledningen af drivhusgasser bliver fastlagt og opfyldt på baggrund af videnskabelige anbefalinger, der som minimum skal leve op til de til enhver tid gældende aftaler, som Danmark har indgået i EU eller FN.

Klimarådet skal give ekspertrådgivning om, hvordan vi lettest og billigst omstiller Danmark til et lavemissionssamfund. Og Klimarådet skal være med til at skabe oplysning og debat om, hvordan den grønne omstilling skal ske, så borgere og virksomheder forsat kan deltage og bidrage aktivt.  Klimarådet kommer til at bestå af uafhængige eksperter og forskere, så regeringen kan få den bedste fagligt funderede rådgivning.

Regeringen vil hvert år lave en klimapolitisk redegørelse, som vil blive sendt til Folketinget.  Redegørelsen vil give et samlet overblik over klimapolitikken og adressere klimarådets anbefalinger.

”Klimamålene sikrer, at de borgere og virksomheder, der driver den grønne omstilling, ved, hvad de har at regne med. De skal vide, at vi ikke ryster på hånden, og at de kan regne med de mål, vi opstiller”, siger Martin Lidegaard.

Emneord: Klimaråd, Martin Lidegaard, Klima, Klimalov, Lavemissionssamfund, Klimamål
Ministeriet for Klima, Bygning og Energi på DenOffentlige.dk Ministeriet for Klima, Bygning og Energi er nu blevet nedlagt efter valget og det nye Ministerium hedder nu Energi-, forsynings- og klimaministeriet. 
Aktivitet: Artikler: 60 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også