Regeringen vil overvåge børnefamilier og uddele point

Med ghettoplan og datalov risikerer familier at blive profileret ud fra skilsmisse, ledighed og tandlægebesøg. Det bliver kraftigt kritiseret af fagpersoner.

Regeringen vil give kommuner ret til at sammenkøre data om forældre og deres børn fra en lang række registre.

Det er inspireret af en idé og frikommuneansøgning fra Gladsaxe Kommune og er en del af regeringens ghettoplan.

Det skriver Politiken.

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

Målet er at opdage udsatte børn så tidligt som muligt. Midlet er at bruge kunstig intelligens til at lave en tæt digital profilering med point til alle familier med mindre børn i landets kommuner. 

Alt, hvad det kræver for at udmønte denne model, vil være et pennestrøg fra børne- og socialminister Mai Mercado (K) i en udstedt bekendtgørelse, skriver avisen.

Initiativet hviler nemlig på indførelsen af det omstridte forslag til en ny databeskyttelseslov, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil føre igennem med virkning fra 25. maj. 

Det vil gå ud over borgernes tillid, vurderer Hanne Marie Motzfeldt, lektor i persondataret og forvaltningsret ved Aarhus Universitet

- Det her viser, hvordan databeskyttelsesloven i sin nuværende form vil åbne for en skjult massebehandling af data, som underminerer borgernes tillid til hele den digitale forvaltning.

- En beslutning om, hvorvidt man må bruge så store datamængder om så mange borgere for at identificere så få, bør blive truffet på folketingsniveau, siger hun til Politiken.

Som konsekvens vil der ikke længere være en demokratisk kontrol eller debat om myndighedernes samkøring af borgernes personoplysninger, eftersom Folketinget ikke skal inddrages, skriver avisen.

Og borgerne vil alene blive orienteret om, at myndighederne vil overvåge dem, når samkøringen af data sker i såkaldt kontroløjemed. 

Politiken har præsenteret Gladsaxe Kommunes oplæg, som regeringen bygger sit forslag på, for juridiske eksperter. Og alle alarmklokker blinker hos dem.

Socialpædagoger: Overvågning er overflødigt
Der er ikke brug for mere data - snarere, at der bliver reageret på det, der allerede er, mener forbundsformand for Socialpædagogerne Benny Andersen.

- Hvis man bare gjorde noget for at få de ting, som vi har i dag, til at virke, så var man nået langt, siger han.

- Det er jo ikke raketvidenskab. Vi ved, hvor de familier er henne, vi opdager det nogenlunde tidligt, men vi griber ind alt for sent.

Regeringens forslag henter inspiration fra en model, Gladsaxe Kommune har arbejdet på. 

Her lægger man op til at bruge kunstig intelligens til at lave en tæt digital profilering med point til alle familier med mindre børn i landets kommuner.

Ud fra den profilering skal kommunen kunne opsøge familier i risikozonen.

- Jeg er bekymret for, at man læner sig op ad den form for overvågning frem for at bruge de redskaber, vi allerede ved, der skal til, siger Benny Andersen.

- Det, som virker, er den helt konkrete individuelle vurdering af, hvad der skal til, for at vi kan hjælpe et barn eller få en familie til at skifte spor.

Benny Andersen påpeger, at der allerede nu er underretningspligt for fagpersoner, der har mistanke om mistrivsel blandt børn, og at det fører til mange indberetninger.

Også Dansk Socialrådgiverforenings næstformand Niels Christian Barkholt mener, at ressourcerne kunne bruges anderledes. 

Til DR siger han, at socialrådgiverne i højere grad skal "ud på skolerne og i dagtilbuddene og bruge ressourcer på at håndtere indberetninger". 

Derudover bekymrer det socialrådgiverne, at regeringen lægger op til hårdere straf for fagpersoner, som forsømmer underretningspligten.

Hos Børns Vilkår er der bekymring for borgernes retssikkerhed.

- Det er vigtigt at spotte mistrivsel hos børn og deres familier, så man kan tilbyde hjælp så tidligt som muligt. 

- Men det er retssikkerhedsmæssigt problematisk med en udvidelse af mulighederne for øget udveksling af følsomme oplysninger i forebyggelsens navn, siger vicedirektør for Børns Vilkår Helle Tilburg Johnsen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Initiativet vil først kunne lade sig gøre, hvis en ny databeskyttelseslov bliver ført igennem. 

Det ønsker justitsminister Søren Pape Poulsen (K) at gøre med virkning fra 25. maj.

/ritzau/

 

Emneord: Overvågning, Dataprofilering, Udsatte borgere, Udsatte familier, Integrationspolitik, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Databeskyttelseslov, Databeskyttelse, Personfølsomme oplysninger, Mai Mercado, Søren Pape Poulsen, Socialkrisen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 05.03.18 Børge Hansen
  Overvågning

  For ikke så længe siden var der i pressen en beskrivelse af en by i Kina, hvor befolkningens adfærd bliver registreret i et pointsystem. Den enkelte borgers muligheder mht. uddannelse og job er afhængigt af den personlige score, som kan tilgås af alle. Ja, det er Kina, hvor myndighederne ikke er besværet et civilsamfund, som kan problematisere og protestere mod dette overgreb.
  Gladsaxe kommune har ly af frikommuneforsøget indført noget lignende overfor udsatte familier og børn, idet "målet helligermidlet", som en leder udtrykte det.
  Hvor stopper denne udhuling af retssikkerheden, når personlige oplysninger på denne måde samkøres ?

 • 03.03.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Røgslør...

  Formålet er at flytte fokus fra alle regeringens fiflesager: kvotekonger, Støjberg-sager, genomcentre for at gavne medicinalindustrien, som man selv har aktierformuer i, Landbrugspakke - og miljøsager, udemokratiske Mørklægningslove osv. osv.

  Mens vi alle tvinges til at diskutere oppustede "ghetto"-problemer, fifler regeringen videre i det skjulte - godt hjulpet af en stor del af Fifletinget - eks. S, som har sine egne møjDongsager at flytte fokus fra.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også