Regeringen vil skære ned på uddannelse i beskæftigelsesindsatsen

Flere private løntilskudsjob og mindre uddannelse, sådan lyder regeringens udspil til en reform af beskæftigelsesindsatsen.

Med udgifter til aktivering og andre beskæftigelsesordninger på 13 milliarder kroner om året er Danmark et af de vestlige lande, der bruger suverænt flest penge på at hjælpe ledige og andre uden for arbejdsmarkedet i job.

Derfor har politikerne et ansvar for at sikre, at de forskellige tiltag rent faktisk nytter. 

Sådan siger finansminister Kristian Jensen (V) til Jyllands-Posten forud for forhandlinger om en såkaldt forenkling af beskæftigelsesindsatsen.

- Det er spild af lediges tid og offentlige penge, hvis vi sender ledige i tilbud, som ikke rykker dem tættere på arbejde. Vi skal gøre det, som virker, og ikke sende folk rundt i et cirkus af nytteløse tiltag, siger han til avisen. 

Konkret betyder det ifølge Kristian Jensen flere løntilskudsjob i private virksomheder og en kritisk gennemgang af forskellige uddannelsesordninger.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Nye analyser fra Finansministeriet viser, at private løntilskudsjob sammen med samtaler på jobcentrene er en god forretning for statskassen, fordi det får ledige i job, mens uddannelsestilbud som seks ugers jobrettet uddannelse og jobrotation er en decideret underskudsforretning.

Læs Finansministeriets økonomiske analyse: Aktiv beskæftigelsesindsats

- Vi skal i højere grad bruge privat løntilskud i beskæftigelsesindsatsen. Uddannelse skal ikke droppes som redskab, men det må ikke blive uddannelse for uddannelsens skyld. Vi er nødt til at se på, hvad der virker, siger Kristian Jensen til Jyllands-Posten. 

Dansk Arbejdsgiverforening er helt enig i at målrette beskæftigelsesindsatsen mod private løntilskudsjob, mens LO kalder det både bagstræberisk og vækstdræbende.

- Det er noget vrøvl, at uddannelse ikke nytter. Det er ikke arbejdskraft, vi mangler, men kvalificeret arbejdskraft, siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Beskæftigelsesindsatsen bygger på politiske forlig, som blandt andet Socialdemokratiet er med i. 

Det betyder, at regeringen skal have S med, og nedskæringer i uddannelsesindsatsen er udelukket, understreger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S).

- Det bliver uden os. Jeg hopper ikke med på, at uddannelse ikke virker - uanset hvad regeringens analyser viser, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Emneord: Aktivering, Beskæftigelse, Løntilskud, Kristian Jensen, Jobcentre, Ejner K. Holst, LO, Leif Jahn Jensen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 09.05.18 Pia Søgaard
    Arbejdsmarkedet

    Frit arbejdsmarked igen...der er jo ingen ufaglærte job at søge - alt er inddraget til praktik, løntilskud osv.= moderne slaveri og noget af det mest selvtillidsnedbrydende og stressende man kan udsætte et menneske for...ville De herre fra regeringen, dansk industri og arbejdsgiverforening selv arbejde under de forhold Jeres lovgivninger byder andre...hvis nej, burde I skamme Jer - se bare nede i jeres lokale supermarked hvordan der hele tiden skiftes personale, folk fastholdes i hamsterhjulet og man kan kun komme ud af det ved hjælp af uddannelse, fordi alle ufaglærte job er inddraget til gratister...Tænk hvad der kunne spares af 13 mia. i administration, hvis jobcentrenes reelle opgave kom tilbage, nemlig at få folk i ordinært arbejde...og alle de nye medarbejdere, ville så begynde at betale skat....som det er i dag. griner arbejdsgiverne hele vejen ned til banken og købe ny afgiftsnedsat luksusbil...det burde være en politikers fornemste opgave, ikke at vedtage lovgivning, man ikke selv vil underlægges.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også