To teltlejre til flygtninge står tomme men koster millioner i drift. Her er det Asylcenter Holmegaard i Næstved, der har været i vælten for dårlig ledelse.

Regeringen vil spare på flygtninge men bruger millioner på tomme teltlejre

Politik

02/06/2016 11:36

Nick Allentoft

To teltlejre står klar til at modtage asylansøgere. Men antallet af asylansøgere er dalende. Der er ingen grund til at bruge millioner af kroner på at holde tomme asylteltlejre kørende, lyder kritikken.
Det har kostet 17 millioner kroner at etablere og opretholde to modtagecentre, som på syvende måned står gabende tomme. Det viser tal fra Rigspolitiet, som Radio24syv har fået aktindsigt i.   - Jeg betragter det her som spild af penge. Lejren har stået opvarmet, fuldt oplyst og med bemanding siden november, og der har ikke været én eneste flygtning, siger V-borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen, til Radio24syv.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Det har kostet fem millioner kroner at etablere de to teltlejre ved Vordingborg på Sydsjælland og ved Kliplev i Sønderjylland. Dertil kommer politiets og andre myndigheders ressourcer i form af mandetimer, som ikke er medtaget i opgørelsen.

Derudover estimeres de to modtagecentre at koste 1,9 millioner kroner om måneden i driftsomkostninger - udgifter som går til leje af telte, skurvogne, hegn samt varmeudgifter for at udgå mug og råd i de tomme telte.    - Se nu at få den lukket. Og så skal vi huske, at vi kan stille den op på otte dage, hvis der pludselig skulle komme en ny flygtningestrøm, siger Thomas Andresen til Radio24syv.   De to modtagecentre blev etableret i november 2015. De var tiltænkt som et nødberedskab, som skulle tages i brug i tilfælde af en ny flygtningekrise. Men antallet af personer, der har søgt asyl i Danmark, har været konstant faldende siden.   Kun 350 personer søgte om asyl i Danmark i maj måned - det laveste månedstal siden februar 2012.

Borgmester Thomas Andreasen har skrevet et brev til justitsminister Søren Pind (V), hvori han beder ministeren om at lukke modtagecentret i Kliplev. Det har ikke været muligt for Radio24syv at få en kommentar fra regeringen eller Venstre.

Men integrationsordfører fra Konservative Naser Khader mener, at det er på tide at lukke lejrene:   - Tidligere modtog vi flere hundrede asylansøgere om ugen - nu modtager vi under hundrede. Når der ikke længere er et behov, så skal man pille lejrene ned, alt andet er spild af penge, siger han til Radio24syv.   - Vi behøver heller ikke at opretholde lejrene for at sende et signal om, at man skal søge andre steder hen. Folk har forstået budskabet med vores annoncer og med smykkeloven.   S og K opfordrer minister til at lukke tomme asylteltlejre Socialdemokraterne har ikke noget imod at lade asylansøgere overnatte i et telt. Men så længe der er indkvarteringsmuligheder i rigtige huse, er der ingen grund til at oprette teltlejre.    - Regeringen har tilsyneladende valgt den dyreste løsning. Og det forstår vi ikke. Vi er tilfredse med, at regeringen har forberedt sig på, at teltlejrene kunne sættes op, hvis asylpresset pludselig steg. Men vi forstår ikke, at man i så mange måneder har haft teltlejrene kørende, påpeger indfødsretsordfører Matias Tesfaye (S).   - Vi opfordrer regeringen til at genoverveje, om det virkelig er nødvendigt at bruge penge på at bevogte og opvarme de her teltlejre, når vi har kapacitet på eksisterende asylcentre og andre steder, hvor vi kunne leje os ind billigere og mere effektivt, siger Matias Tesfaye.   Også støttepartiet De Konservative vil have lejrene lukket. Integrationsordfører Naser Khader minder om, at antallet af asylansøgere er dalende.   - Tidligere modtog vi flere hundrede asylansøgere om ugen - nu modtager vi under hundrede. Når der ikke længere er et behov, så skal man pille lejrene ned, alt andet er spild af penge, siger han til Radio24syv.   - Vi behøver heller ikke at opretholde lejrene for at sende et signal om, at man skal søge andre steder hen. Folk har forstået budskabet med vores annoncer og med smykkeloven.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce