Regeringen ville forenkle men: Politiske aftaler gør skattesystemet endnu sværere

Danskernes skattebetaling bliver sværere at forstå stik i mod regeringens grundlag og LA’s mange udtalelser.

Regeringen har ifølge flere økonomer fremlagt en skatteplan, der forvikler de regler, som de færreste danskere fuldt ud forstår i forvejen. Det går stik i mod regeringsgrundlaget og en række udtalelser fra Anders Samuelsen, partileder i Liberal Alliance. Det skriver Jyllands-Posten.

»Vores system bliver meget mere kompliceret. Der bliver for meget Georg Gearløs over det, så stort set ingen vil kunne beregne marginalskatten,« siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank CEPOS.

Det er især et nyt jobfradrag, der gør reglerne uigennemskuelige, påpeger han. Med de gældende regler stiger skatten på den sidst tjente krone reelt tre gange afhængigt af indkomst. Med regeringens plan vil marginalskatten slå seks knæk alt efter, hvor meget man tjener.

I 2016 fastslog Anders Samuelsen ellers, at enkle skatteregler var »værdipolitik« for LA, og derfor blæste han til et ultimativt opgør om topskatten.


Senere indtrådte LA-lederen selv på ministerholdet. I den anledning blev det skrevet i grundlaget for den nye VLAK-regering, at »regeringen ønsker, at flere kan forstå deres egen skatteberegning, og vil arbejde for at forenkle skattelovgivningen«.

»Jeg tror på, at vi kommer derhen,« sagde Samuelsen som nyslået minister og tilføjede:

»Der er et demokratisk legitimt krav om, at man kan gennemskue, hvad man skal betale i skat og hvorfor.«

Men det nylige skatteudspil går altså i den stik modsatte retning.

Det kan underminere regeringens mål om at lokke danskerne til at arbejde mere, når skatten sænkes, konkluderer Bo Sandemann, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.

»Forskningen siger klart, at skattetiltag skal være synlige, hvis det skal få folk til at arbejde mere. Man er altså nødt til at kunne forstå skattereglerne, før man kan reagere på dem. Et fradrag virker kun, hvis folk ved, hvad det går ud på,« siger han til Jyllands-Posten.

Finansminister Kristian Jensen (V) konstaterer, at hensynet til at lette skatten for lavtlønnede har trumfet hensynet til at skabe en letforståelig skattebillet.

»Jeg har ikke noget bud på, hvornår vi i givet fald må komme med en forenkling af skattesystemet,« siger han.

Anders Samuelsen siger i dag til Jyllands-Posten, at han tror godt, at »danskerne kan leve med, at det stadigvæk er lidt kompliceret«.

»Det er langt, langt fra, hvad jeg kunne ønske mig i forhold til at blive forenklet. Men det er superambitiøst i forhold til at lade danskerne beholde flere af deres penge. Det står jeg gerne på mål for.«

Hele historien hos JyllandsPosten

 

Emneord: Skattefradrag, Skatter, Skat, Liberal Alliance, Anders Samuelsen, Ny regering, Finansministeren, Kristian Jensen, Bo Sandemann Rasmussen, Aarhus Universitet, Mads Lundby Hansen, Cepos
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1599 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også