Regeringens vækstplan kritiseres skarpt fra flere sider

Velfærd

08/05/2014 14:12

Freja Eriksen

Flere organisationer angriber vækstplanen for at have forkert fokus og for ikke at slå til.

Regeringen bliver fra flere sider kritiseret for, at dens netop fremlagte vækstplan har fokus på de forkerte områder og ikke sikrer den danske vækst i tilstrækkelig grad.

Fagforbundet FOA mener, at den offentlige sektor er helt fraværende i regeringens vækstplan, der indeholder 89 initiativer og skal skaffe mellem otte og 10 milliarder kroner mere i erhvervsinvesteringer hvert år.

- Den medicin, der indtil nu ikke har virket overbevisende, skal nu gives i højere doser. Vi kan se frem til lavere afgifter og nye skattefradrag, men der er ingen som helst garanti for, at det skaber mange flere arbejdspladser, siger forbundsformand Dennis Kristensen.

Den borgerlig-liberale tænketank Cepos mener, at der er tale om en pauver vækstplan, der ikke mærkbart forbedrer vilkårene for at investere og drive virksomhed.

- Jeg savner en række ambitiøse forslag til at øge produktiviteten, herunder at man åbner for hyper-markeder, altså kæmpe supermarkeder, der kan give lavere priser til danske familier, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

I Dansk Energi mener man, at vækstplanen udsulter Danmarks energiinfrastruktur, da man vil hente milliarder fra el-, gas- og fjernvarmenettet. Det risikerer at underløbe de grønne ambitioner og dermed energiaftalen.

- Der er ingen saglige begrundelser for, at regeringen nu skader investeringerne i vores energiinfrastruktur. Den type indgreb vil efter alt at dømme betyde dårligere elnet for virksomheder og forbrugere. Det er en helt skæv kurs, siger administrerende direktør Lars Aagaard.

Et af de væsentligste elementer i planen er, at regeringen vil reducere virksomhedernes omkostninger ved at lempe energiafgifterne - de såkaldte PSO-afgifter - med 5,8 milliarder kroner.

Det skuffer Greenpeace, der anser tiltaget som en potentiel svækkelse af Danmarks grønne omstilling. Lempelsen af PSO-afgiften kan føre til usikkerhed om finansieringen af den forsatte udbygning af vindmølleparker i Danmark.

- Generelle lettelser af PSO-afgiften er torskedumt. PSO-afgiftslettelser for enkelte brancher kan være o.k., men at sænke afgiften over en bred kam er dårligt nyt for klimaet og den grønne omstilling, siger generalsekretær i Greenpeace Mads Flarup Christensen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce