"Vi mener, at Danmarks asyludgifter så vidt muligt skal dækkes af vores udviklingsbistand, og vi mener ikke, at der bliver råd til at hæve udviklingsbistandens andel af BNI i de kommende år", siger Helle Thorning-Schmidt.

Regeringspartier strides om udlændinge

Afviste asylansøgere skal sendes hjem. Og regningen skal formentlig betales af udviklingsbistanden, mener S. De Radikale afviser at stramme udlændingepolitikken

Hedder statsministeren Helle Thorning-Schmidt (S) efter valget, skal flere afviste asylansøgere sendes hjem, og det skal ske med penge fra ulandsbistanden.

- Vi ønsker at undersøge muligheden for at bruge udviklingsbistand til hjemsendelse af afviste asylansøgere, siger Helle Thorning-Schmidt, som torsdag sammen med justitsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede udspillet "Vi skal kunne følge med".


Dermed åbner Socialdemokraterne for alvor for at bruge bistandsmidlerne på asylansøgere frem for at bekæmpe fattigdom ude i verden.

- Vi mener, at Danmarks asyludgifter så vidt muligt skal dækkes af vores udviklingsbistand, og vi mener ikke, at der bliver råd til at hæve udviklingsbistandens andel af BNI i de kommende år, siger Helle Thorning-Schmidt.

Regeringen har allerede fået kritik fra SF og Enhedslisten for at opgive målet fra regeringsgrundlaget om at opjustere udviklingsbistanden, så den kommer tilbage på en procent af BNI.

I udspillet går Socialdemokraterne skridtet videre ved altså også at lade hjemsendelser betales af udviklingsbistanden.

Regeringspartneren, De Radikale, er dog langt fra enig. Derimod har partiet en målsætning om at genoprette ulandsbistanden til en procent, siger leder, økonomiminister Morten Østergaard.

- Det synes jeg, vi skal holde fast i. Vi synes ikke, at vi skal tørre regningen for fremtidens velfærd af på verdens fattigste, siger Morten Østergaard, som torsdag besøgte Folkemødet på Bornholm.

Her slog han desuden fast, at det ikke er ændringer af de danske asylregler, der er afgørende for, hvor mange flygtninge der kommer til Danmark. 

- Det afhænger derimod af, hvor mange flygtninge der er i verden.


Heller ikke hos SF og Enhedslisten kan Socialdemokraterne vente opbakning:

- Det er fuldstændigt forrykt, at den her valgkamp mere og mere handler om, hvor meget man kan lukke døren til verden udenfor. Det er rendyrket populisme, siger SF's udviklingsordfører, Trine Mach.

Thorning står dermed tilsyneladende isoleret i den røde blok. Ved præsentationen lagde hun imidlertid op til en bred aftale - gerne med Venstre.

Men i Venstre afviser politisk ordfører Inger Støjberg at føre udlændingepolitik med Socialdemokraterne.

- Der er intet nyt i det oplæg, Socialdemokraterne kommer med i dag, som gør, at vi får dæmmet op for den massive tilstrømning, vi ser. Det her område sejler i øjeblikket, siger hun.

Hun kritiserer blandt andet, at regeringen fortsat ønsker at give flygtninge, som får asyl i Danmark, adgang til kontanthjælp.

- Når man kommer hertil som flygtningefamilie, skal det være slut med at få 10.000 kroner mere om måneden, end man gjorde i vores tid, og der skal strammes op, så man ikke kan få permanent ophold uden at kunne tale dansk, siger Inger Støjberg.

Mindst ligeså kritisk er integrationsordfører i Dansk Folkeparti Martin Henriksen:

- Der er ikke ét eneste tiltag i det her, som vil begrænse tilstrømningen til Danmark.

- Man forventer, at 12.000 får en opholdstilladelse alene på asylområdet, og dertil kommer familiesammenføringer. Det er en fordobling i forhold til sidste år.

Emneord: FV2015, Socialdemokratiet, Helle Thorning-Schmidt, Mette Frederiksen, Radikale Venstre, Morten Østergaard, Asylstramninger, Asylområdet, Indvandring
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.

 • 01.06.18 Politik
  Åbent brev fra Mette Frederiksen til offentligt ansatte og ledere

  Med et åbent brev fremlægger Socialdemokratiet i dag en ny vision for den offentlige sektor. Den omhandler en selvstyre-reform med syv tiltag, der skal løse fem centrale udfordringer. Læs mere her.