"I dag tager vi ikke hensyn til prisen overhovedet. Det gør stort set alle andre lande, og derfor er vi jo også nødt til at sige, at vi ikke har ubegrænsede midler", siger Bent Hansen til Jyllands-Posten.

Regioner: Thorning står i vejen for billigere medicin

Regionernes formand, Bent Hansen (S), kritiserer statsministeren for ikke at ville fravælge dyr medicin.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efterlyser lavere medicinpriser, men reelt står hun selv i vejen for, at det kan lade sig gøre.

Det siger både sundhedsøkonomer og statsministerens partifælle Bent Hansen, der er formand for Danske Regioner, som driver sundhedssystemet. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.


Da regeringen onsdag præsenterede sit sundhedsudspil, var det med klar afvisning af, at prisen må afgøre, om ny dyr medicin skal anvendes.

      Læs også: Danmark køber medicin til vild overpris

Samtidig slog statsministeren fast, at medicinpriserne fremover skal være "mere rimelige".

- Vi skal ikke sidde passivt og bare acceptere de priser, der er. Der skal selvfølgelig to til at handle, og derfor skal vi som samfund kræve lavere priser, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Men det er ikke muligt at kræve lavere priser, hvis regionerne ikke kan afvise præparater på grund af prisen, mener Bent Hansen.


- I dag tager vi ikke hensyn til prisen overhovedet. Det gør stort set alle andre lande, og derfor er vi jo også nødt til at sige, at vi ikke har ubegrænsede midler, siger Bent Hansen til Jyllands-Posten.

Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen har også svært ved at se, hvorfor medicinalfirmaerne skal sænke priserne.

- Det har været meget fremme, at nordmændene får den dyre medicin billigere end os, og at vi skal blive bedre til at presse priserne ned. 

- Men så længe vi ikke er villige til at bruge det ultimative våben – nemlig at afvise et produkt – kommer vi til at betale prisen, siger han til Jyllands-Posten.

Flemming Sonne, direktør i Amgros, der indkøber medicin til sygehusene, er enig i den vurdering:

- Så længe vi ikke har den store muskel – at vi kan fravælge medicin på grund af prisen – er det ikke realistisk at presse prisen meget ned, siger han til Jyllands-Posten.

Emneord: FV2015, Sundhed, Danskernes sundhed, Sundhedssystemet, Medicinindkøb, Danske Regioner, Bent Hansen, Helle Thorning-Schmidt, Socialdemokratiet, Jyllands-Posten
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.