"I dag tager vi ikke hensyn til prisen overhovedet. Det gør stort set alle andre lande, og derfor er vi jo også nødt til at sige, at vi ikke har ubegrænsede midler", siger Bent Hansen til Jyllands-Posten.

Regioner: Thorning står i vejen for billigere medicin

Regionernes formand, Bent Hansen (S), kritiserer statsministeren for ikke at ville fravælge dyr medicin.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efterlyser lavere medicinpriser, men reelt står hun selv i vejen for, at det kan lade sig gøre.

Det siger både sundhedsøkonomer og statsministerens partifælle Bent Hansen, der er formand for Danske Regioner, som driver sundhedssystemet. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.


Da regeringen onsdag præsenterede sit sundhedsudspil, var det med klar afvisning af, at prisen må afgøre, om ny dyr medicin skal anvendes.

      Læs også: Danmark køber medicin til vild overpris

Samtidig slog statsministeren fast, at medicinpriserne fremover skal være "mere rimelige".

- Vi skal ikke sidde passivt og bare acceptere de priser, der er. Der skal selvfølgelig to til at handle, og derfor skal vi som samfund kræve lavere priser, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Men det er ikke muligt at kræve lavere priser, hvis regionerne ikke kan afvise præparater på grund af prisen, mener Bent Hansen.


- I dag tager vi ikke hensyn til prisen overhovedet. Det gør stort set alle andre lande, og derfor er vi jo også nødt til at sige, at vi ikke har ubegrænsede midler, siger Bent Hansen til Jyllands-Posten.

Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen har også svært ved at se, hvorfor medicinalfirmaerne skal sænke priserne.

- Det har været meget fremme, at nordmændene får den dyre medicin billigere end os, og at vi skal blive bedre til at presse priserne ned. 

- Men så længe vi ikke er villige til at bruge det ultimative våben – nemlig at afvise et produkt – kommer vi til at betale prisen, siger han til Jyllands-Posten.

Flemming Sonne, direktør i Amgros, der indkøber medicin til sygehusene, er enig i den vurdering:

- Så længe vi ikke har den store muskel – at vi kan fravælge medicin på grund af prisen – er det ikke realistisk at presse prisen meget ned, siger han til Jyllands-Posten.

Emneord: FV2015, Sundhed, Danskernes sundhed, Sundhedssystemet, Medicinindkøb, Danske Regioner, Bent Hansen, Helle Thorning-Schmidt, Socialdemokratiet, Jyllands-Posten
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også