Regioner vil ruste ledige til byggeboom

Velfærd

27/03/2014 09:26

Regionerne mener, at de skal stå i spidsen for oprustning af arbejdsstyrken til et historisk offentligt anlægsbyggeboom. Men byggeriet slår korsets tegn for sig

De nærmeste år bliver der brug for op mod 24.000 faglærte håndværkere alene til de mange planlagte, store offentlige anlægsbyggerier som netbaner i de større byer, supersygehusene og Femernforbindelsen.

Det viser en prognose fra Danske Regioner. Dertil kommer striber af privatfinansierede anlægsbyggerier. Regionerne mener, at hvis de mange nye byggejobs skal ende på danske hænder, så er der akut behov for en koordineret indsats med at omskole og uddanne til bygge- og anlægsbranchen.

- Alternativet er, at mange af disse byggejobs går til udenlandsk importeret arbejdskraft. Lad os dog i stedet sørge for, at danske lønmodtagere får glæde af det offentlige byggeboom. Ikke ved at vi, som nogen partier ønsker, lukker grænserne ned. Men ved at vores egne lønmodtagere bare er de bedst rustede til opgaven, siger næstformand i Danske Regioner Carl Holst. (V).

- Vi skal med ekspresfart have opkvalificeret arbejdstyrken, så flere ledige får gavn efterspørgslen på arbejdskraft, som allerede er og kommer i byggebranchen. Derfor skal jobcentre, uddannelsessteder og erhvervsfremmeaktører have koordineret deres viden og indsatser, så dansk vækst og beskæftigelse får størst mulig udbytte af de offentlige byggerier, siger han.

Regionernes ambition er, at netop de skal stå i spidsen for at koordinere indsatsen. Via de regionale vækstfora vil regionerne sætte sig i spidsen for at samkøre indsatserne i jobcentre, på uddannelsesinstitutioner og af erhvervsfremmeaktører som væksthuse og kommunale erhvervsråd.

Ifølge brancheorganisationen Dansk Byggeri er det en helt overflødig ide:

- Lad nu være med at sætte noget i gang, som allerede findes. Vi er i gang med en stor indsats herhjemme på området sammen med de fire landsdækkende beskæftigelsesregioner, siger Louise Pihl, der er uddannelses- og arbejdsmarkedspolitisk chef i brancheorganisationen Dansk Byggeri.,

- Det sidste, vi har brug for, er at få indført endnu et politisk lag i beskæftigelsespolitikken, som pt ligger fint hos kommunerne og med Beskæftigelsesministeriet som øverste ansvarlig, siger hun.

Til gengæld hilser hun et samarbejde med regionerne velkomment, som det allerede ses flere steder.

- Men uanset hvad vi laver af efteruddannelse, vil der være opgaver, vi ikke kan ruste fok til. Eller som erfarne danske håndværkere vil stile mod. Men vores fornemste opgave er at sørge for, at de huller, som de så efterlader sig, bliver dækket af blandt ledige, som vi i et tæt samarbejde med beskæftigelsesregionerne får sluset over i byggebranchen, siger hun.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce