Regioner vil sætte prop i millionlønninger til overlæger

Politik

22/09/2016 10:16

Nick Allentoft

Fra 2007 til 2015 er antallet af millionlønninger i regionerne derfor steget markant fra 2.467 i 2007 til 3.453 i 2015. Regionerne vil nu stoppe udviklingen.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), erkender, at regionerne i for høj grad har lokket dygtige læger med overlægestillinger. Han vil nu kalde regionerne sammen for at finde en holdbar løsning. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Det danske sundhedsvæsen er igennem de seneste 10-15 år blevet mere og mere specialiseret, så der har været behov for at ansætte flere overlæger i regionerne, end der var ansat i det gamle amter.

Det er dog kun en del af forklaringen på en markante stigning i antallet af overlæger siden regionernes dannelse i 2007 på mere end 40 procent.

LÆS OGSÅ: Læger ender med millionløn

En anden del af forklaringen handler om, at regionerne i mange år har kæmpet med hinanden om at kunne tiltrække de dygtigste læger, der derfor er blevet tilbudt stillinger som overlæger med millionløn. Fra 2007 til 2015 er antallet af millionlønninger i regionerne derfor steget markant fra 2.467 i 2007 til 3.453 i 2015.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), erkender, at der er et problem. Han vil derfor nu rejse sagen på tværs af regionerne.

- Både sygdomme og behandlingsformer bliver mere og mere komplekse, og her har vi brug for de dygtigste hænder og hoveder til at give patienterne den mest kompetente behandling. Men der er over årene gået en vis inflation i at ansatte dygtige læger som overlæger frem for eksempelvis som afdelingslæger, der ikke tjener nær så meget. Det er blevet brugt som et instrument til at tiltrække de dygtigste læger, og her har lønnen så kunnet fungere som en gulerod. Det er forståeligt og for patienternes bedste, men det kan ikke blive ved. Der må findes en løsning på tværs af regionerne, siger Bent Hansen.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) fra Region Syddanmark genkender også billedet af, at titlen som overlæge og den medfølgende løn er blevet brugt som et redskab for at rekruttere læger. Ligesom Bent Hansen peger hun på, at det er vigtigt, at regionerne finder en løsning i fællesskab.

- Jeg er overrasket over tallenes omfang. Hvis én region ændrer praksis alene, vil den region potentielt stå med et stort rekrutteringsproblem. Derfor er nøglen til at stoppe udviklingen, at regionerne finder en løsning i fællesskab. Det medvirker vi gerne til fra Region Syddanmarks side, siger hun.

Formand for Patientforeningen, Niels Jørgen Langkilde, håber, at politikerne træder i karakter.

- Det er på tide, at politikerne i regionerne begynder at få orden i eget hus og vise, at de rent faktisk er valgt til at lede organisationen og det ikke er en ren selvbetjeningsbutik. De må træde i karakter, så det bliver stoppet. Ellers forsvinder der alt for mange milliarder, der kunne være brugt til behandling, pleje og medicin, siger Niels Jørgen Langkilde.

Mest Læste

Annonce