Ansatte på hospitaler cykler med strømmen

Bæredygtighed

02/04/2014 09:00

Freja Eriksen

Medarbejdere fra Region Hovedstadens hospitaler tester elcykler i stor stil

De summer lystigt på cykelstierne, mens de både gavner miljøet og giver god motion. 

80 elcykler fra hospitalerne
Den 1. april ruller 80 elcykler ud fra alle hospitaler i Region Hovedstaden med hospitalsansatte i sadlerne, som har valgt at skifte deres bil ud med strøm og pedalkraft. 
Region Hovedstaden deltager nemlig sammen med 8 kommuner i kampagnen ”Test en elcykel” for at udbrede brugen af elcykler. 

Skal have over 5 km til arbejde
Hospitalerne låner i de næste godt to år cykler med elektriske hjælpemotorer ud til ansatte, der normalt er bilister og har over 5 km til arbejde. 
Det ædle formål er, at udbrede kendskabet til elcykler, øge medarbejdernes sundhed og trivsel, nedbringe trængslen, CO2-udledningen og luftforureningen knyttet til deres transport. Elcyklen forlænger medarbejdernes rækkevidde på cykel og vil ofte være langt hurtigere end med bil, bus eller tog.

Grøn medarbejdertransport 
Interessen for at skifte den indelukkede luft i bilens kabine ud med vind i håret og frisk luft i lungerne har da også været stor. 530 hospitalsansatte i Region Hovedstaden har indtil videre ansøgt om at være med. 
Formanden for regionens miljø- og trafikudvalg, Jens Mandrup (SF), er begejstret for ”Test en elcykel”.
 
Vil gerne være et forbillede
- Region Hovedstaden ønsker, som en af de største arbejdspladser i Danmark, at blive et forbillede for grøn transport for vores medarbejdere. Her er elcyklen en genial opfindelse, som forhåbentlig kan lokke nogle af de inkarnerede bilister til at slippe rattet og gribe styret på et transportmiddel, som både er godt for deres sundhed og for miljøet, siger Jens Mandrup. 

Han deltager selv den 1. april på elcykel i en speciel cykelkravlegård på Gentofte Hospital for at ønske god vind på cykelstierne til testkørerne. 

Flere hospitaler laver forskellige former for festlig kick-off, den dag de ansatte ruller ud på deres nye elcykel.

Fakta:

  • Gate 21, som er et partnerskab mellem kommuner, virksomheder og videninstitutioner, der arbejder for at accelerere den grønne omstilling, er projektejer for ”Test en elcykel”, som er det største, samlede danske fremstød for elcykler.
  • Følgende hospitaler i Region Hovedstaden deltager: Bornholm, Herlev, Rigshospitalet, Bispebjerg/Frederiksberg, Glostrup, Gentofte, Amager/ Hvidovre og Nordsjællands Hospital.
  • Derudover deltager kommunerne Albertslund, Ballerup, Frederiksberg, Gladsaxe, Høje-Taastrup, Gentofte, Odense og Roskilde.
  • 250 elcykler, heraf 80 på hospitalerne, skal hver udlånes 7 gange i tre måneder ad gangen i perioden 1. april 2014 til 1. juni 2016.
  • Hvis testpersonerne cykler min. 3 ud af 5 arbejdsdage om ugen, vil de samlet set udlede 300 tons CO2 mindre i selve testperioden.
  • Kampagnens målsætning er, at tre ud af fem testpersoner efter prøveperioden vælger at pendle til arbejde på en elcykel. Det vil medføre en årlig reduktion i CO2-udledningen på 410 tons.
  • Region Hovedstadens bidrag til projektet er på næsten to millioner kroner. 

    Læs mere på projektets hjemmeside

Mest Læste

Annonce