Ny metode til oprensning af jord afprøves med succes på testgrund

Bæredygtighed

28/08/2013 13:30

Freja Eriksen

Jord forurenet med klorerede opløsningsmidler er for første gang i Danmark blevet opvarmet og renset med gas.

Klorerede opløsningsmidler truer drikkevandet
Lige nu er den største trussel mod drikkevandet i Region Hovedstaden klorerede opløsningsmidler fra gamle giftgrunde, som kan gå i grundvandet. 

Nyt forsøg afdækker effektiv oprensningsmetode
Men et forsøg på Region Hovedstadens testgrund i Ballerup viser, at en ny metode til oprensning er både effektiv og billig. 

Fakta om forsøget

  • Oprensning af forurenet jord ved opvarmning med gasbrænder er ny i Danmark og ikke tidligere afprøvet på grunde, der er forurenet med klorerede opløsningsmidler. I udlandet anvendes metoden med succes på grunde, der er forurenede med olie.
  • Jorden opvarmes, indtil forureningen omdannes til damp. Herefter suges dampen op af jorden og renses ved at brænde de klorerede opløsningsmidler af i en gasbrænder.
  • 98,8 procent af forureningen fra jorden blev fjernet, uden at forureningen føres over i luften.
  • Forsøget er sket i samarbejde med det rådgivende ingeniørfirma Orbicon, Forceinstituttet og den belgiske leverandør TPSTech.

 

Forurening bliver til damp og suges ud af jorden
Metoden går ud på at opvarme jorden, indtil forureningen omdannes til damp. Herefter suges dampen op af jorden og renses ved at brænde de klorerede opløsningsmidler af i en gasbrænder. 

Næsten 100 % ren jord
Forsøget har vist, at op til 99,9 procent af forureningen fra jorden fjernes, og uden at forureningen føres over i luften. Metoden vil dermed på sigt være billigere end andre opvarmningsmetoder. 

Region Hovedstadens testgrund

  • Region Hovedstaden overtog testgrunden, der er forurenet med klorerede opløsningsmidler fra et renseri, i januar måned 2013.
  • Et pumpeanlæg forhindrer forureningen i at sprede sig, og anlægget er indrettet, så der kan kobles forskellige typer af forureningsrensende udstyr på.
  • Testgrunden fungerer som et innovations-laboratorium, hvor udviklingsprojekterne finansieres og drives i både nationale og internationale partnerskaber.
  • Region Hovedstaden bruger i alt cirka 140 mio. kr. om året på at opspore, undersøge og rense forurenede grunde. Heraf går de to tredjedele alene til oprensningen og tilhørende aktiviteter.

 

Glæde over succes på testgrund 
- Det har været guld værd at kunne afprøve gasbrænderen på regionens nye testgrund med så godt et resultat. Med sådan en succes har vi nået det, vi gerne ville ved at købe testgrunden, nemlig at støtte og udvikle nye oprensningsmetoder til gavn for alle grundejere, siger Lars Gaardhøj (S), formand for Region Hovedstadens Miljø- og grøn vækstudvalg. 

Nu skal gasbrænderen bruges på en rigtig grund
Næste skridt er nu at få afprøvet oprensningen med gasbrænderen i fuldskala på en forurenet grund. 

Blot et af flere forsøg på testgrunden
Der er iværksat flere andre udviklingsprojekter på Region Hovedstadens testgrund, så fysiske undersøgelser og oprensninger i fremtiden kan gøres hurtigere og mere energieffektive. Det drejer sig bl.a. brug af radiobølger til oprensning af forurening under bygninger. 

Politikermøde på testgrunden 
Miljø- og grøn vækstudvalget i Region Hovedstaden holder derfor deres næste møde tirsdag den 27. august på testgrunden for at følge de nye innovationsprojekter. 

Regionen vil finde innovative løsning for at redde drikkevandet
- Det er absolut nødvendigt at finde bedre og billigere metoder, da op mod 5.000 forurenede grunde truer drikkevandet i Region Hovedstaden. For en grundejer er det jo også en stor belastning at lægge grund til oprensning over en længere periode, så vi skal samarbejde med Danmarks førende forskningsinstitutioner og specialistfirmaer om at finde innovative løsninger, siger Lars Gaardhøj. 

 

Mest Læste

Annonce