Regioner og kommuner vil være Copenhagen

Bæredygtighed

15/11/13 11:13

Nye tal viser lav vækst i hovedstadsregionen. Nyt fælles fodslag mellem regioner og kommuner i det østlige Danmark skal vende udviklingen.

Helt nye tiltag
Charmekurser til servicesektoren. En velkomstkomite, der skal tage godt imod investorer fra udlandet. Et samarbejde om ’Copenhagen’ som fælles brand. Og ikke mindst en markant satsning på miljø, klima, energi, sundhed og infrastruktur. Sådan lyder blot nogle af de tiltag, som regioner og kommuner i det østlige Danmark nu søsætter i fællesskab.

Lavere vækstrater er udfordringen
Målet er at skabe mere vækst i øresunds- og hovedstadsregionen, der for tiden oplever lavere vækstrater end f.eks. Stockholm, Amsterdam og Hamborg.

Alliance gør en forskel
Alliancen består af Kommunekontaktrådene (KKR) i Hovedstaden og Sjælland samt Region Hovedstaden og Region Sjælland. Og netop samarbejdet mellem kommuner og regioner – der bl.a. handler om at samarbejde om ’Copenhagen’ som fælles brand – er afgørende, hvis der for alvor skal skabes en mærkbar og jobskabende vækst. Det understreger regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Vibeke Storm Rasmussen (S).

Formand: Utroligt positivt.
- Det er utroligt positivt, at kommuner og regioner nu også kan være sammen denne indsats, som er en yderligere udvikling af vores stærke samarbejde. Så en særlig tak til KKR-formand Steen Christiansen, som tog initiativet, og tak KKR-formand Henrik Holmer, overborgmester Frank Jensen og regionsrådsformand i Region Sjælland, Steen Bach Nielsen, siger hun og fortsætter:
- Når vi går samme takt kan vi også løse nogle af vores fælles udfordringer. F.eks. når det handler om trafik. Her kan vi sammen skabe nye trafikårer gennem de tætbebyggede områder og dermed give vores borgere langt bedre mulighed for at bevæge sig rundt.

Udvidet samarbejde en forudsætning
Vibeke Storm Rasmussen betragter det udvidede samarbejde mellem regioner og kommuner som forudsætningen for at den internationale metropol også kan blive internationale virksomheders foretrukne sted at placere sig i Norden.
- Vi kan både skabe mere langsigtet vækst og få større international slagkraft ved at koordinere vores ressourcer. Ved f.eks. at udvikle vores styrkeområder life science, cleantech og fødevareindustrien kan vi tiltrække investeringer, medarbejdere og turister til hovedstadsregionen, siger Vibeke Storm Rasmussen.

De første seks initiativer på vej
Parterne bag initiativet har siden januar drøftet mulighederne og har nu givet hinanden håndslag på det politiske arbejde, der inden år 2020 skal positionere det østlige Danmark som et knudepunkt for investeringer og viden og øge den økonomiske vækst og beskæftigelse.
Dette skal i første omgang ske med seks konkrete initiativer, der sættes i gang allerede fra 2014:

Seks initiativer til mere vækst
 

  • Nyt fælles charter med mål for trafikinvesteringer i området.
  • Ny fælles besøgstjeneste – eller velkomstkomite – som kan tage imod udenlandske delegationer.
  • En ny online investorportal på med overblik over infrastrukturprojekter, byggegrunde og byudviklingsprojekter.
  • Et markant kompetenceløft inden for service- og turisme-erhvervene.
  • En fælles indsats for at øge udenlandets opmærksomhed på regionens fødevaresektor, så vi kan tiltrække investeringer og udvikle nye produkter og eksportmuligheder.
  • Ét fælles brand for området under fanen ”Copenhagen”.

FAKTA:

  • Bag det fælles initiativ er nye tal, som viser, at området omkring Øresund og hovedstadsregionerne ikke har samme vækstrater som Stockholm, Amsterdam og Hamborg, der som by-regioner er konkurrenter i forhold til internationale virksomhedsinvesteringer og arbejdspladser.
  • En politisk gruppe bestående af regioner, kommuner og de regionale kommunekontaktråd har derfor søsat initiativet ”Fokuseret Vækstdagsorden” for at skabe fælles fodslag og retningslinjer.
  • Ifølge parterne skal det østlige Danmark som minimum være på niveau med de mest succesfulde regioner i Europa.
  • Den politiske gruppe bag initiativet har et stærkt ønske om, at indsatsen på sigt favner hele Øresundsregionen. Den skånske side af Øresund har da også allerede udtrykt interesse for et samarbejde.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.