Virkeligheden skal ind på gymnasierne

30/01/2013 13:32

Region Hovedstaden

Region Hovedstaden og seks gymnasier vil nytænke gymnasiet og have de unge til at løse konkrete samfundsproblemer

Hvordan nedbringer man ungdomskriminaliteten i lokalområdet, og hvad vil den samfundsøkonomiske gevinst være ved at holde flere ude af fængslet? For seks klasser på seks gymnasier i hovedstadsregionen er den slags hovedbrud ikke forbeholdt politikere og embedsmænd på Christiansborg – det er en opgave for gymnasieelever.

- Vi skal lukke virkeligheden ind i gymnasierne ved at lade de unge udvikle innovative løsninger på konkrete samfundsudfordringer. Det skaber både større motivation hos de unge at arbejde med konkrete problemer, og samtidig ruster vi bedre de unge til de krav, som de siden vil blive mødt med fra virksomheder og videregående uddannelser, forklarer Marianne Stendell (S), formand for Region Hovedstadens Udvalg for fremtidens uddannelse og forskning.

Region Hovedstaden har bevilliget 8,7 millioner kroner til, at seks gymnasier kan gennemføre projektet ”Gymnasiet tænkt forfra.” Projektet skal styrke de unges tværfaglige og innovative kompetencer, og det er ikke kun opgavernes indhold, der bliver anderledes:

Gymnasiet ser ud som for 110 år siden
- Gymnasieskolen er stort set organiseret, som da den blev oprettet i 1903 – én lærer per klasse, skarp timeinddeling, frikvarterer og årgange der arbejder uafhængigt af hinanden. Det skal vi have gjort op med, fordi sådan fungerer virkeligheden uden for gymnasiemurene ikke, siger Trine LadekarlNellemann, rektor for de gymnasiale uddannelser på CPH West, et af de seks gymnasier, der deltager i projektet.

I løbet af tre år, vil eleverne på de seks gymnasier opleve færre traditionelle dansk- og matematiktimer og flere tværfaglige undervisningsforløb. Og så vil de komme til at prøve nye eksamensformer som led i den nye organisering af undervisningen. Fx vil man arbejde på at give eleverne mulighed for at gå til eksamen i to fag på samme tid eller selv vurdere, om de er eksamensklar efter et, to eller tre års undervisning.

Fakta om Gymnasiet tænkt forfra
- Seks gymnasier i hovedstadsregionen deltager i projekt ”Gymnasiet tænkt forfra”: CPH West, Københavns Åbne Gymnasium, Lyngby Tekniske Gymnasium, Espergærde Gymnasium og HF, Handelsskolen København Nord og Borupgaard Gymnasium.

- Projektet løber fra 1. august 2012 - 1. august 2015.

- Projektets samlede budget er på 23,5 millioner kroner. Heraf finansierer Region Hovedstaden 8,7 millioner kroner til projektet, mens det resterende beløb finansieres af deltagergymnasierne.

- Læs mere om projektet på www.facebook.com/gymnasiettaenktforfra

Mest Læste

Annonce