Regionsrådsmedlem kritiserer lynbehandlet Bios-konkurs

Politik

26/07/2016 12:27

Nick Allentoft

Regionspolitiker undrer sig over lynbehandling, mens sundhedsøkonom siger "Der er jo kun én ting, der er værre end et offentligt monopol, og det er et privat monopol".
På få dage er ambulanceselskabet Bios blevet kasseret af Regions Syddanmarks ledelse, der mandag har fået kammeradvokaten til begære selskabet konkurs.    En proces der vækker undren hos regionsrådspolitiker Marianne Mørk Mathiesen (LA), som har været fortaler for processen om at udbyde ambulancedriften i regionen.  Hun forstår ikke konkursbegæringen. Den er sat i værk blandt andet på grund af en fejlagtig udbetaling på 31,5 millioner kroner fra Region Syddanmark til ambulanceselskabet, som Bios ikke kan betale tilbage øjeblikkeligt. 

Alt om Bios sagen i Region Syddanmark

Læs meget mere om Bios overtagelse af ambulancekørslen i Region Syddanmark.

Klik ind på tema-siden her.

- I hvert fald i over et halvt år har vi manglet de penge, og lige pludselig bliver det en paniksag, siger Marianne Mørk Mathiesen.    Ifølge hende har der i tre uger været berammet et møde om, hvordan penge skulle tilbagebetales. Dels i forretningsudvalget, dels i regionsrådsudvalget i regionen.   - Men det er lige pludselig blevet til et hastemøde i morgen, og inden det bliver afviklet erklærer kommunen Bios konkurs, siger politikeren.    Ifølge regionsrådsformand Stephanie Lose (V) er beslutningen om konkursbegæring blandt andet truffet, fordi kammeradvokaten har udtalt, at de 31,5 millioner kroner fra regionen til Bios kan dømmes til at være ulovlig statsstøtte i henhold til EU-lovgivningen. Marianne Mørk Mathiesen forstår dog ikke, at man ikke kunne afvente konkursbegæringen i et par dage indtil regionsrådet var hørt.    Samtidig mener hun, at pengene har været et påskud for at slippe af med selskabet, der har været ramt af skandaler længe.    - Det kan ikke være de 31 millioner der får filmen til at knække. Man bruger det her som påskud. Hvis det er fordi, at Bios ikke evner opgaven, så er det os politikere, der ikke har set udbudsmaterialet igennem, siger hun.

Sundhedsøkonom: Udbud af ambulancekørsel fungerer ikke

Udbud af servicefunktioner er lykkedes mange steder - eksempelvis inden for rengøring. Men når det handler om ambulancekørsel, er det en mere kompliceret affære.   Udbudsmodellen på dette område har store problemer, og man mangler stadig at finde en holdbar løsning. Det vurderer sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.   De få steder, hvor Falck ikke har vundet udbuddene, har Falck enten købt det selskab, der har, eller også er selskabet - som i Bios' tilfælde - ved at gå konkurs, forklarer han.   - Ved fremtidige udbud må vi tilbage til skrivebordet, for der er er jo ikke meget sjov i at have et udbud, hvor der kun er en, der vinder. Der er jo kun én ting, der er værre end et offentligt monopol, og det er et privat monopol. Så hvis det ender med, at man de facto kun kan udbyde, så kun Falck vinder, så duer det ikke, siger Jakob Kjellberg.   Bios har haft andre betydelige problemer at slås med, siden selskabet overtog ambulancekørslen i regionen fra Falck i 2015. Og Bios' modgang understreger et generelt problem, mener Jakob Kjellberg.   - Vi er nødt til at se på, hvordan vi sikrer, at der faktisk er noget konkurrencekraft i det her. Hvis vi ikke kan sikre det, så må vi overveje at producere det selv, siger han.   Sundhedsøkonomen ser ingen nem løsning for sig, når det kommer til at sende ambulancekørslen i udbud. Men det er oplagt at overveje, om udbuddet skal gøres mindre, påpeger Jakob Kjellberg. Det kunne for eksempel ske ved, at regionen overtager de fysiske stationer, mens reddernes arbejdskraft bliver udbudt.   - Det er på ingen måde simpelt, det her. Vi må bare konstatere, at vi har ikke fundet den endelige løsning, siger Jakob Kjellberg.   /Ritzau/

Mest Læste

Annonce