Regionsrødder: Husk den (data-) analytiske vinkel, når I drøfter fremtidens sundhedssystem

Direktør Henrik Ernlund fra SAS Institute har skrevet sin egen ønskesedddel til danske regionsmedlemmer. Han håber, at de nyvalgte medlemmer vil bringe en analytisk vinkel ind i udviklingen af fremtidige sundhedssystemer. Læs ønskesedlen her.

Med det nys overståede valg kom ogsåen ny generation regionsrådsmedlemmer på plads i det danske politiske landskab. Nogle garvede, andre med mindre erfaring, men jeg er sikker på at de alle brænder stærkt for at bevare og udbygge vores unikke sundhedssystem og for at give alle danskere adgang til den bedste pleje og de nyeste behandlingsmuligheder, uanset deres diagnose eller socialklasse. Altefter partifarve kan der så være delte meninger om, hvordan opgaven løses bedst og hvad det må koste.

SAS Institute deler viden på DenOffentlige

Læs flere artikler og indlæg fra SAS Institutes eksperter lige her. 

Jeg byder dem velkommen på arbejde! Der er som bekendt nok at tage fat på – og debatter, som stadig mangler at blive løftet. Ikke mindst den, der handler om hvordan vi vil sikre atny teknologi løfter og forbedrer indsatsen og giver de travle specialister i vores sundhedssystem rimelige arbejdsvilkår. Den debat opfordrede jeg til før valget– nu skal bønnen lyde, at snakken kommer med ind på regionsrådsmøderne.

Det er min klare opfattelse, at en lang række af sundhedsvæsenets udfordringer ikke kan løses med mindre manbringer avancerede data-analytiske løsninger ind på alle niveauer af sundhedssystemet: Fra det landspolitiske niveau med analyser af demografi- og sundhedsudvikling, der muliggør målrettede forebyggende indsatser. Påhospitalsniveau, hvor man eksempelvis kan monitorere infektionsrater og pencillin-forbrug og sikre stram økonomistyring. På patientniveau, hvor lægebeslutninger kan underbygges medsøgninger i globale databaser og hvor sammenhængende løsninger sikrer optimalt samspil mellem hospitalslæger, praktiserende læger og kommunalt plejepersonale under behandling og pleje.

Varme hænder og kold teknologi
Men it-løsninger har desværre ikke det bedste ry i sundhedssektoren, må jeg konstatere. Senest har Sundhedsplatformen skabt overskrifter i forbindelse med Region Hovedstadens beslutning om at genansætte lægesekretærer fordi læger brugte for meget tid på registreringer. Mange steder opfattes it-løsninger, der er tænkt som aflastning og som nødvendige informationskilder, som forstyrrende, meningsløst og tidsrøvende blandt det personale, som skal benytte det – i værste fald som et ledelsesmæssigt forsøg på at effektivisere stillinger væk blandt allerede pressede faggrupper. Det er ærgerligt.

Min ydmyge ønskeliste til de nye regionsmedlemmers mødedagsordener er:
1. Se på mulighederne med friske øjneog uden fordomme. Teknologi som eksempelvis kunstig intelligens (AI) kanvia eksisterende løsninger give aflastning for gentagent arbejde som eksempelvis registreringer. AI behøver ikke at være klogere end et menneskefor at bidrage med værdi – tværtimod.

2. Tilegn jer viden om de løsninger i verdensklasse, som viser hvad der sker, når visionære hospitalsledelser tænker ud af boksen omkring, hvad avanceret dataanalyse kan bidrage med i et sygehusvæsen. Løsninger, som kunne gøre os førende i verden på flere områder, hvis de blev udbredt tilhele landet.

3. Få hul på den svære og ligeledes noget fordomsprægede debat om personlige data og hvordan de kan og må bruges i sundhedsvæsenet og inddrages i arbejdet med at skabe sammenhængende behandling og pleje – her skal I have jeres lands- og EU-politiske kolleger med i snakken. Det er en altafgørende faktor for, at vi kan skabe de bedste analytiske løsninger og anonymiteten både kan og skal sikres.

Vores sundhedssektor er en kompleks og kostbar størrelse, og jeg har dendybeste respekt for det arbejde, regionspolitikerne påtager sig i samarbejde med regioneners embedsmænd og det sundhedsfaglige personale. Her skal lyde et ønske om, at det nye år og de nye konstellationer fører til gennembrud på nogle af de sundhedsrelaterede områder, hvor data-analyse og intelligente løsninger kan gøre den største forskel for borgerne.

SAS Institute’s rapport om, hvordan data-drevet ledelse kan gøre en forskel i sundhedssektoren, kan downloades her

Emneord: RV17, Regionssamarbejde, Digitalisering, Digitaliseringsstrategi, Sundhedsområdet, SAS Institute, Henrik Ernlund Pedersen, Sundhedsdata
SAS Institute Danmark på DenOffentlige.dk SAS Institute er verdens største privatejede leverandør af analysesoftware og relaterede services. Vores analytiske redskaber hjælper beslutningstagere hos flere end 300 offentlige kunder i Danmark...
Aktivitet: Artikler: 22 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 13.12.17 Anne-Marie Krogsbøll
  Sundhedsplatformen, signalsystemet, EFI osv. bør mane til eftertanke...

  Kære politikere.
  Det er ikke tiden til at igangsætte nye, store datavisioner. Koncentrer jer om at få de systemer, vi allerede har, til at virke ordentligt, inden I kaster befolkningen ud i nye kuldsejlende visioner. Få styr på datasikkerheden - for den SEJLER! Få styr på etikken - for den SEJLER! Få styr på lovgivningen - for den SEJLER!

  Ovenstående debatindlæg er ikke forfattet af hensyn til befolkning og patienter - det er forfattet af pengemænd, der skal have afsat deres varer, som er store IT-systemer, som ender med at koste samfundet milliarder, og bringe privatliv og datasikkerhed i fare.

  Det er i indlægget en masse store ord og fedt flæsk, som dækker over, at det er en salgstale for SAS Institut (Jo, jeg HAR læst rapporten). Det ville være dejligt, hvis vore politikere for en gangs skyld ville tænke sig om, og vende det døve øre til lobbyisters sirenesang, selv om det kan koste nogen penge i partikasserne, og nogle af de fede middage og konferencer, som man ofte får tilbudt i sådanne sammenhæng.

  Sundhedsplatformen sejler - som så mange andre af disse projekter. Lær af katastrofeprojekterne - sæt hælene i, sig "NEJ" til de krævende pengemænd, som altid kun tjener deres mange penge for vores andres skyld (hvis de selv skal sige det).

  Tiden er ikke til flere store milliardsatsninger på data og IT - tiden er til opsamling, reparation, eftertanke, inden vi går videre ned ad den vildvej.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.09.19 Europa
  Faglighed og effektivitet kan supplere hinanden

  Et af de områder, hvor effektiviseringsarbejdet er i fuld gang, er ifølge en analyse fra KL landets ca. 1.800 døgntilbud på det specialiserede socialområde, der huser ca. 34.000 udsatte børn, unge og voksne.

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 12.04.19 Infrastruktur
  De fem socialtilsyn satser nu på et mere samlet fagsystem

  Samlet løsning skal blandt andet gøre tilsynsrapporterne mere overskuelige for plejefamilier og sociale tilbud.