Rekordhøj stigning i regionernes medicinudgifter

I 2017 steg regningen på dyr medicin med knap 700 millioner. Det er en rekordstigning i regionernes levetid.

Sidste år voksede regningen til medicin på sygehusene med næsten 700 millioner kroner. Det viser en opgørelse fra Danske Regioner ifølge Berlingske.

Stigningen på 8,4 procent sammenlignet med året før, er den største stigning i regionernes levetid.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Udgifterne til medicin stiger altså fortsat, trods etableringen af et nyt medicinråd, som skal forsøge at dæmpe væksten i medicinudgifterne.

- Meget af det medicin, der kommer på markedet, gør en rigtig vigtig forskel for patienterne i form af bedre muligheder for behandling og færre bivirkninger, siger den kommende formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), til Berlingske.

- Men det handler om så store beløb, at det presser vores muligheder for at få ressourcerne til at nå sammen i sundhedsvæsenet, siger hun.

I alt har regionerne brugt omkring 8,8 milliarder kroner på medicin i 2017. 

Det er især nye lægemidler til kræftpatienter, der får medicinudgifterne i vejret. Det har blandt andet styrket behandlingen af patienter med uhelbredelig lungekraft markant.

Udgifterne til lægemidlet Keytruda er eksempelvis steget fra 112 millioner kroner i 2016 til 281 millioner kroner i 2017. Det skyldes, at medicinen er blevet udbredt til flere typer af kræftpatienter.

Det nye medicinråd er etableret efter flere års bekymring over stigende udgifter til ny sygehusmedicin. De skal vurdere nye lægemidler i forhold til effekt, eksisterende behandling og pris.

Målet er, at de vil kunne presse medicinproducenterne ned i pris, når de har muligheden for at sige nej til et nyt præparat. Rådet er dog først kommet i gang i slutningen af 2017.

/ritzau/

Emneord: 220318, Medicin, Medicinpriser, Regionerne, Stephanie Lose, Danske Regioner, Berlingske, Medicinudgifter, Keytruda, Kræft
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 29.03.18 willy
  Sikken en rutsjetur

  Ifølge DR-P1 program: Følg pengene, interview med Mads Krogsgaard, forskningsdirektør, Novo Nordisk --"Medicinalfirmaer beregner prisen på medicin efter samfunds værdier og ikke hvad det rent faktisk koster at opfinde, få godkendt, fremstille osv."--

  Samfunds værdi kalkuleres som følgende udgifter: Operationer, hospitalsophold, ambulancer, sygedagpenge, læge konsultationer, osv.

  Når nu profitten er forhøjet på grund af høj samfunds værdi så skulle man tro at der var interesse og overskud til andre problemer så som en effektiv behandling for eksem, MRSA og hæmorider, men nej det er der ikke. Der er kun interesse for nye molekyler der har et meget stort kundepotentiale hvor kunden kan dø af sine lidelser, for så har det høj samfunds værdi og man kan derfor skovle pengene ind.

  Selvfølgelig så gør Novo Nordisk bare som all konkurrenterne, det der er brug for er en disruption, der er selvfølgelig også snylterne der hopper på vognen når patentet udløber med dem kan man godt ryste af sig.

  En af de ting en EU kan gøre for at reducere medicin udgifter er at ænder 20 års løbetiden for patenter imod at man ikke bruger samfunds værdier som målestok for pris kalkulation af medicin.  Som det er, så har jeg 3 farmaceutiske kompositioner som jeg har prøvet at få hjalp med, det er ren Dansk forskning der er blevet peer reviewed og refererede utallige gange, har fuld set of farmakodynamisk og farmakokinetiks data, men de forebygger ikke døden, kræver ambulancer, operationer eller sygehus ophold. Men der er op mod 500.000.000 potentielle kunder i verden der lider dagligt.

  En af mine kompositioner har militær applikation. Det er en anti-trauma medicin som gør at en soldat på trods af alvorlige legemlige skader kan opnå ful mobilitet uden hindrende lidelser eller smerter nogle få minutter efter behandling.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også