Rengøringsarbejde for app tæller ikke: 225-timers-regel kræver "ordnede forhold"

Kontanthjælpsmodtagere kan ikke bruge alt arbejde, som betales med timeløn, med i 225 timers-reglen. Beskæftigelsesministeren kræver "ordnede forhold" mens Joachim B. Olsen vil ændre reglen.

Danskere på kontanthjælp skal arbejde mindst 225 timer om året, hvis ikke de skal risikere at blive trukket i ydelsen.

Det er konsekvensen af den såkaldte 225-timers-regel, der trådte i kraft sammen med kontanthjælpsloftet 1. oktober.

Men kontanthjælpsmodtagere kan ikke redde sig ud af en eventuelt 225-timers knibe ved at tage arbejde hos såkaldte platformsvirksomheder.

Det skriver Ugebrevet A4.

Kontanthjælpsloft - læs flere historie på temasiden

Find alle vores historier om kontanthjælpsloftet på temasiden her. 

Platformsvirksomheder ansætter ikke folk, men tilbyder i stedet en platform i form af en hjemmeside eller app, hvor folk kan oprette en profil og blive hyret af private til for eksempel at lave rengøring.

Det er blandt andet tilfældet med appen Cleady. 

Men arbejde udført via Cleady tæller ikke med i de 225 påkrævede timer, fordi det ikke er "ordinært arbejde", hvilket i kommunerne tolkes, som at der skal være en ansættelseskontrakt og en lønseddel.

Det er et problem, mener Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Joachim B. Olsen.

- Jeg har ikke selv tænkt på det, dengang da vi gik med i forliget om loven, men jeg synes klart, det er en fejl. 

- Hvis man arbejder på en platform, er det reelt nok. Det er også der, det nogle gange er nemt at finde de her job, siger Joachim B. Olsen til Ugebrevet A4.

Han vil nu gå til forligskredsen for at se, om man ikke kan ændre reglerne.

Men det vil regeringen ikke være med til, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

- Jeg kan ikke svare på den konkrete sag, men generelt sige, at de timer, der tæller med i forhold til 225-timers-reglen, skal være på ordinære vilkår og ustøttede.

- Om du får de timer via en hjemmeside eller ved at opsøge en arbejdsgiver er underordnet, men begge steder gælder det selvfølgelig, at der skal være ordnede forhold, og du kan ikke omgå de almindelige regler
på arbejdsmarkedet og krav i lovgivningen – herunder skattelovgivningen ved at kalde det for deleøkonomi eller platformsøkonomi, skriver Jørn Neergaard Larsen til Ugebrevet A4.

Beskæftigelsesministeriet har tidligere skønnet, at 225-timers-reglen vil få konsekvenser for 9000 fuldtidspersoner. 

225 timer om året svarer til cirka seks timers arbejde om ugen. 

/ritzau/

Emneord: 225 timers regel, Joachim B. Olsen, Liberal Alliance, Beskæftigelsesministeren, Jørn Neergaard Larsen, Beskæftigelse, Kontanthjælpsloft, Kontanthjælpsmodtagere, Kontanthjælpregler, Kontanthjælp
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.

 • 06.02.18 Velfærd
  Flere muligheder for unge med autisme

  Ti års jubilæum med at skaffe uddannelse og beskæftigelse til unge med Autisme Spektrum Forstyrrelser.