Ressourceforløb for syge arbejdsløse virker sjældent

En omfattende evaluering blotlægger problemer med reform af førtidspensionen. Minister og partier drøfter ændringer.

Der lyder en hård dom over de såkaldte ressourceforløb, der var et af de vigtigste tiltag i den reform af førtidspensionen, som Mette Frederiksen (S) stod bag som beskæftigelsesminister. 

Det skriver Jyllands-Posten. 

Målet var, at især unge skulle hjælpes i gang med et job eller en uddannelse. Men en omfattende evaluering fra konsulenthuset Deloitte viser, at det skete for blot 28 procent af de borgere under 40 år, der afsluttede et forløb i 2016. 

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

Endnu værre er resultaterne for borgere over 40 år. 14 procent af dem kom i et almindeligt arbejde, fleksjob eller uddannelse. 

Resten endte på andre offentlige ydelser - især førtidspension. 

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, erkender, at ressourceforløbene "halter derude". 

SRSF-regeringen lavede førtidspensionen med V, K og LA i 2012. Den afskaffede som udgangspunkt førtidspension for personer under 40 år. 

Borgere over 40 år skal ifølge aftalen "igennem ét ressourceforløb, inden de kan få tilkendt førtidspension", medmindre det er "åbenlyst formålsløst". 

I dag erkender SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, at reformen har ramt for mange mennesker for hårdt, og forløbene er "det ømmeste punkt". 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) medgiver, at det "kan umiddelbart lyde af lidt", når så få kommer i job eller uddannelse. Han understreger dog, at borgere på ressourceforløb har komplekse udfordringer og er langt fra arbejdsmarkedet. 

- Det ændrer ikke på, at vi skal forsøge at få flere med, og at mennesker ikke skal trækkes igennem indsatser uden perspektiv, siger han til Jyllands-Posten. 

/ritzau/

Emneord: 240418, Ressourceforløb, Førtidspensionsreform, Mette Frederiksen, Leif Jahn Jensen, Karsten Hønge, Troels Lund Poulsen, Socialkrisen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 24.04.18 Gitte N
    Ressourceforløb

    Jeg er 52 år og i ressourceforløb på 2 år og har slidgigt, MGD udtørring af min øjene , hudsygdom og trigneriog i ansigtet og tarm sygdom og deprotion på grund af smerterne og kan ikke se hvor man kan bruge mig , men Tønder komunen mere at så længe jeg kan snak skulle der nok være et job til mig

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også