Rige danskere blev anklaget for skattesnyd: Nu beklager DR historien

I forvejen har DR i løbet af tirsdag bragt præciseringer, fordi overskriften kunne misforstås som om, at der var tale om specifikke familier. Nu er der tale om selve historiernes dokumentation, skriver BT.

DR beklager nu, at de ikke var tydelige nok omkring, at historien 'De rigeste 320 familier i Danmark skjuler 60 milliarder i skattely' var baseret på et skøn. 

Det skriver bt.dk.

»Vi har ikke været tydelige nok omkring, at der var tale om et skøn - med deraf følgende usikkerheder - foretaget på baggrund af undersøgelsens konklusioner. Det beklager vi, og vi har derfor bragt en præcisering både på web, i radioavisen og i TV Avisen,« skriver Bjørn Lambek, redaktionschef hos DR, i en mail til BT. 


I forvejen har DR i løbet af tirsdag bragt præciseringer, fordi overskriften kunne misforstås som om, at der var tale om specifikke familier. Nu er der tale om selve historiernes dokumentation.

DR's beklagelse kommer, efter BT har konfronteret DR med kritik fra hovedkilden i DR's skattely-historier, forskeren Niels Johannesen. 

Han er medforfatter til en ny skandinavisk rapport om skattely, som DR’s historier i radio, tv og på dr.dk handler om. Og de i historier kunne ville det have været på sin plads med flere forbehold, siger forskeren til BT. 

Rapporten inddrager hele Skandinavien, fordi talmaterialet statistisk set ikke rækker til at gå ned i de enkelte lande. Studiets konklusion sandsynliggør, at det er de 0,01 procent rigeste, der gør brug af skattely.

I en dansk kontekst betød det ifølge DR, at de 320 rigeste danske familier skjuler 60 milliarder kroner. 

Men det er altså blot et skøn - ikke et videnskabeligt resultat, forklarer Niels Johannesen:

»Problemet ved at lave et landestudie er, at vi får meget større usikkerhed omkring skønnene. Det er rigtig nok, at det er det bedste skøn for Danmark. Men det er behæftet med en større usikkerhed, fordi det er baseret på et enkelt land. Det har en lavere sandhedsværdi, end det der står i det videnskabelige studie,« siger forskeren til BT og fortsætter:

»Det ville have været godt, hvis der i den første webartikel, som Danmarks Radio lavede, var noget mere omkring de usikkerhedsmomenter, der er, når man tager sådan et resultat og overfører til et enkelt land. Det ville have været på sin plads med flere forbehold.«

DR’s historie bredte sig mandag til nærmest samtlige danske medier (DenOffentlige bragte ikke historien, red.)

Læs mere om beklagelsen hos BT

Emneord: Skattely, Skattesnyd, Skattesvindel, DR, Medier
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 01.06.17 Peter Bøgelund
  Medierne er fyldt med historier om uretfærdigheder

  Hvis man tæller fx DRs nyhedshistorier om folk, der er blevet uretfærdigt af det offentlige, så er der ingen tvivl om, at antallet af historier om den "almindelige" dansker langt overstiger historier, som beskriver uretfærdigheder mod velstående danskere.
  I det konkrete tilfælde med de 320 familier var der næsten tale om injurier, fordi man ligeså godt kunne have sat navne på de velkendte familier.
  Derfor er der større grund til at beklage mediedækningens udokumenterede påstande. Der er sikkert også brodne kar iblandt rige familier, men det er en kedelig tendens, at det altid er tilladt at have mistro til en gruppe af mennesker, blot fordi de har opnået en økonomisk priviligeret position i Danmark. De er trods alt meget store bidragsydere til velfærdsstaten.

 • 01.06.17 Susanne Larsen
  Der er vel ikke forskel når det handler om snyd

  Jeg har efterhånden fået den opfattelse, at det er i orden at kontanthjælpsmodtagere bliver behandlet som om, alle er ude på bedrageri fordi et fortal har gjort det. Gør kontanthjælpsmodtagere vrøvl over alt det kontrol for at forhindre mulig snyd er der kun en skuldertrækning til overs for, men bliver den rige beskyldt for det samme skal jeg love for, at piben har en anden lyd. I mine øjne er snyd snyd, uanset om det er rig eller fattig. Det er samfundet det går ud over, i begge tilfælde

 • 01.06.17 Jens Erik Starup
  Du har ikke fået øje på problemet Bøgelund

  Hvis du som modtager af en offentlig ydelse udokumenteret beskyldes for at snyde, så vil dine eventuelle protester formentlig ikke påvirke ledelsen i DR til at komme med et dementi.

  Det er den manglende ligebehandling, jeg ikke er tilfreds med.

  At du ikke har fået samlet nok, inden du får munden fyldt med jord, er da din egen sag.

  Jeg har hvad jeg har behov for.

 • 01.06.17 Peter Bøgelund
  Hvorfor er det ikke tilladt at være rig?

  Kære J.E.Starup
  Det må vel være i orden at svare, når man fuldstændig udokumenteret bliver beskyldt for skattesvindel?
  Hvorfor er man pr. definition utroværdig, blot fordi man har været dygtig nok til at tjene penge på virksomheder, som landets indbyggere har stor gavn af og kan være stolte af?
  Jantelov, misundelse og det at sætte lighedstegn mellem ulighed og uretfærdighed er et gennemgående trist træk i mange danskeres personlighed.

 • 31.05.17 Jens Erik Starup
  Penge er magt

  Jeg skal love for, at medierne retter ind, når kapitalen beklager sig.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også