Ringe tillid til politikerne

Danskernes har lav tillid til politikerne. Eksperter advarer om, at det kan blive et problem for demokratiet.

Ikke siden jordskredsvalget i 1973 har danskerne haft en så ringe tillid til deres politikere som nu. 

Det vurderer flere eksperter blandt andet på baggrund af en måling, som Wilke har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten. 

I målingen er vælgerne blevet bedt om at vurdere tilliden til politikerne på en skala fra 0 til 10, og på tværs af køn, alder, sociale, økonomiske og geografiske forskelle lander gennemsnitsvurderingen i den lave ende på 4,2. E

t tal, som professor på Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen mener bør mane til eftertanke hos politikerne.

- Vi ved fra andre målinger, at tilliden til de danske politikere er for nedadgående og faktisk ikke har været lavere siden jordskredsvalget i 1973, og problemet er, at det nu er ved at bide sig fast, siger han. 

Professoren udkommer snart med en bog om emnet, og ifølge den er det ikke de politiske skandalesager, der er afgørende for tilliden til politikerne, men de økonomiske kriser, som med jævne mellemrum rammer Danmark, og utilfredshed med den førte politik. 

Professor ved Aarhus Universitet Rune Stubager er enig og mener, at politikerne skal passe på, at der ikke bliver for stor afstand mellem ønskerne hos de folk, de repræsenterer, og den politik, som de fører. 

Også Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), er bekymret og sammenligner med situationen i 1973 ved det berømte jordskredsvalg.

/ritzau/

Emneord: Tillid, Politikere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.18 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionens syv anbefalinger

  Lederne i den offentlige sektor står for ofte alene med opgaverne. Det er et af de budskaber, som regeringens ledelseskommission kommer med i rapporten ”Sæt borgerne først – ledelse i den offentlige sektor med fokus på udvikling af driften”. Rapporten indeholder syv overordnede anbefalinger, der skal sikre bedre ledelse i den offentlige sektor.

 • 02.09.16 Politik
  Får politikere løn som fortjent? Nyt forskningsprojekt dykker ned i politikernes aflønning

  Hvor meget skal en politiker have i løn, hvis det står til befolkningen? Hvordan synes politikerne selv, de skal aflønnes? Og hvad får de rent faktisk? Det skal en række forskere fra KORA og CBS undersøge i et nyt, stort forskningsprojekt.

 • 25.04.14 Ledelse
  Tillid, dialog og anerkendelse på dagordenen i jobcentret

  Det gode samarbejde på Slagelse Jobcenter kan forhåbentlig genoprettes efter to konstruktive møder mellem de faglige organisationer, jobcentret og direktøren på området. Efter medarbejderne på centret i april opfordrede deres tillidsfolk til at trække sig fra samarbejdsorganerne på arbejdspladsen, skal dialogen nu skabe tillid og anerkendelse i jobcentret.

 • 08.10.13 Politik
  Erhvervsfolk, studerende og politikere udvikler innovative idéer på Borgen

  15 innovative forretningsidéer bliver i denne weekend udviklet til konkrete produkter og services, når 100 iværksættere, studerende, politikere og andre deltagere mødes på Christiansborg til iværksættereventen Startup Weekend Borgen. Uddannelsesministeren var med til at skyde weekenden i gang.

 • 13.07.12 Velfærd
  Danskerne har tillid til privathospitaler trods ’brodne kar’

  Trods de senere års skandalesager har danskernes tillid til privathospitalernes ekspertise ligget fast med en stigende tendens fra 2010-2012. Det viser en ny undersøgelse fra Interresearch foretaget på vegne af Dansk Erhverv. Resultatet glæder Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, hvis medlemmer for nylig har vedtaget nye fælles retningslinjer, der skærper kravene til gennemsigtighed med kvalitetsbedømmelser, tilsynsrapporter og patienttilfredshed hos foreningens medlemmer.