Ringkøbing-Skjern bliver fiberbredbåndskommune

Inden for fem år får alle virksomheder, sommerhuse og borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune mulighed for fiberbredbånd.

Det står klart efter, at EnergiMidt og Ringkøbing-Skjern Kommune tirsdag middag underskrev en aftale, der giver mulighed for lynhurtigt internet til alle i kommunen. EnergiMidt Fiberbredbånd vil løfte opgaven i samarbejde med det lokale energiselskab RAH og Fiber Backbone, der er ejet af fem vestjyske energiselskaber

Digitalisering - det væsentlige

Danmark er under digitalisering. Følg med i udviklingen på vores tema-side her.

Mangler dine budskaber? Så bliv udgiver på DenOffentlige. Skriv til os.

- Vi står over for en digital vækstbølge, verden ikke har set magen til. Vi har kun lige set begyndelsen på den teknologiske forandring, men hvis virksomhederne og borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune skal med på bølgen, så kræver det, at den digitale motorvej er på plads. Det kommer den nu.

Sådan indledte en stolt og glad borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen, pressemødet tirsdag middag, hvor kommunen underskrev en aftale med EnergiMidt. Med aftalen får alle virksomheder, sommerhuse og borgere i kommunen, over de næste fem år, mulighed for fiberbredbånd og dermed adgang til lynhurtigt internet.
 
Kommunens aftale med EnergiMidt kommer dagen efter, at Regeringen med finansloven afsatte 300 mio. kroner til udrulning af højhastighedsinternet i Danmark. Få dage før det tonede Googles nordiske topchef frem i det danske mediebillede og gav hele det danske samfund en løftet pegefinger. Budskabet var til at tage og føle på: De næste fem år kommer vi til at se mere teknologisk forandring end de sidste 200 år tilsammen. Samtidig er Danmark er ved at tabe kampen om digitaliseringen.
 
Bredbånd til vækstjydernes hjem
- Med aftalen i dag står vi med frugten af mere end fire års målrettet arbejde. Det er samtidig en aftale, som et samlet byråd står bag. Digitaliseringens betydning for vores samfund og for væksten bliver kun mere og mere tydelig dag for dag. Samtidig er der store områder af vores kommune og af resten af Danmark, hvor højhastighedsinternet ganske enkelt ikke er en mulighed. Vi er derfor meget tilfredse med, at aftalen med EnergiMidt Fiberbredbånd åbner mulighed for, at kommunens borgere også kan få adgang til fiberbredbånd på fornuftige vilkår, siger Iver Enevoldsen, og fortsætter:

- Ringkøbing-Skjern Kommune er vækstjydernes hjem, og byrådet har med visionen ”Naturens Rige” sagt, at vi vil gøre alt, hvad vi må for at hjælpe virksomheder med at etablere og udvikle sig i vores område. Med denne aftale er vi godt på vej. EnergiMidt leverede samlet set det mest fordelagtige tilbud, og vi glæder os til et godt samarbejde. Samtidig er vi rigtig glade for, at EnergiMidt vil løfte opgaven sammen med energiselskabet RAH og fiberselskabet Fiber Backbone, siger Iver Enevoldsen.

En stærk platform
EnergiMidt Fiberbredbånd vil, i samarbejde med RAH og Fiber Backbone, etablere et fælles selskab specielt til formålet. Det nye selskab har fået navnet RAH Fiberbredbånd A/S, men det vil møde kunderne med navnet RAH EnergiMidt og have hjemsted i Ringkøbing.
- Vi har valgt at løse opgaven sammen med to stærke partnere, der begge har lokal forankring og kendskab. Sammen har vi alle muligheder for at løse opgaven med at udvikle og fremtidssikre den digitale infrastruktur i tæt samarbejde med kommunen, siger Jørn Zielke, direktør i EnergiMidt Fiberbredbånd.
 
Også hos Fiber Backbone er der stor tilfredshed med aftalen, der giver Fiber Backbone en mulighed for at deltage i udrulningen af fibernet til privatkunder uden for ejerkredsens forsyningsområder.
- Der er ledig kapacitet på den infrastruktur, der allerede er etableret, og dette samarbejde giver en unik mulighed for at få denne ud at arbejde til fordel for borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune, udtaler Lars Naur, der er direktør i Fiber Backbone og til daglig adm. direktør i Jysk Energi i Holstebro.
 
Poul Hjulmand, bestyrelsesformand for RAH, er ligeledes glad for etableringen af samarbejdet med EnergiMidt Fiberbredbånd og Fiber Backbone.
 
- RAH føler et stort ansvar for at bidrage til områdets videre udvikling til gavn for alle. Som en del af det, man både kan kalde ”Produktions- og Turismedanmark”, er digital infrastruktur et must. Kombinationen af vores kompetencer i det nye selskab er ideel til at løse opgaven. EnergiMidt har opbygget en stor erfaring med at etablere og tilbyde fiberbredbånd. Fiber Backbone har allerede etableret en del fiberinfrastruktur i området, og endelig har vi i RAH en meget stærk lokal forankring. Alt i alt er RAH Fiberbredbånd A/S derfor godt klædt på til at sikre en succesfuld fiberudrulning i såvel Ringkøbing-Skjern Kommune som i resten af RAH’s område – til glæde for alle andelshavere og kunder i RAH, slutter Poul Hjulmand.
 
Fakta
 
Ringkøbing-Skjern Kommune:
Ringkøbing-Skjern Kommune er Danmarks geografisk største kommune. Den dækker et areal på 1.489 kvadratkilometer og har godt 57.000 indbyggere.
Kommunens erhvervsmæssige styrkepositioner er fødevarer og landbrug, vedvarende energi, produktion og turisme.
Kommunen begyndte arbejdet med at få højhastighedsinternet ud til sine borgere i 2012. Dengang resulterede et lignende udbud i to bud på opgaven. Kommunens Økonomi- og Erhvervsudvalg kunne på det tidspunkt ikke tage imod nogen af de to bud, men bad administrationen om at arbejde videre med opgaven og sikre en juridisk og økonomisk ramme.
I september 2015 begyndte et nyt udbud, hvor målet var at sikre alle kommunens 8.000 virksomheder, 10.000 sommerhuse og 21.000 husstande adgang til højhastighedsinternet.
 
EnergiMidt:
EnergiMidt er Danmarks fjerdestørste energiselskab med hovedkontor i Silkeborg – en moderne energi- og kommunikationsvirksomhed med en årlig omsætning på 3,5 milliarder kroner, 235.000 kunder og cirka 650 medarbejdere.
Flere end 65.000 midt- og østjyder har fiberbredbånd fra EnergiMidt, og antallet er støt voksende.
 
RAH:
RAH er et andelsejet energiselskab med stærke rødder i det vestjyske.
Med hovedsæde i Ringkøbing har RAH-koncernen aktiviteter inden for el-distribution, el-handel, vindmøller, etablering og servicering af højspændingsanlæg og nu også fiberbredbånd.
RAH har cirka 35.000 kunder på elnettet i et område, der dels dækker den største del af Ringkøbing-Skjern Kommune, dels et område i Holstebro Kommune omkring Ulfborg.
 
Fiber Backbone:
Fiber Backbone leverer i dag fibernetforbindelser til erhvervskunder og alle offentlige institutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. Den eksisterende infrastruktur vil komme det nye selskab til gode og gøre det muligt at nå hurtigere ud til flere kunder samtidig med, at gravearbejdet kan reduceres.
 
RAH EnergiMidt (RAH Fiberbredbånd A/S):
RAH EnergiMidt vil tilbyde fibernet til Vestjylland og derved medvirke til regionens vækst og udvikling. Selskabet er et nyt selskab, ejet af RAH Holding A/S, EnergiMidt Fiberbredbånd A/S og Fiber Backbone A/S. Selskabets har fået navnet RAH Fiberbredbånd A/S men vil møde kunderne under navnet RAH EnergiMidt. Læs mere på www.rah-energimidt.dk.
 
Emneord: Ringkøbing-Skjern Kommune, Fibernet, Digitalisering, EnergiMidt
Ringkøbing-Skjern Kommune på DenOffentlige.dk Ringkøbing-Skjern Kommune
Aktivitet: Artikler: 78 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også