Rusland og Tyrkiet rykker tættere på hinanden

For kort tid siden var der kold luft mellem Putin og Erdogan. Nu er alle spor af fjendskab helt forsvundet.

Konflikten i Syrien var blandt emnerne på dagsordenen, da Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, fredag besøgte sin russiske kollega, Vladimir Putin, i Moskva.

De to lande er trådt ind som garanter for den våbenhvile, der er indført, og stod bag fredsforhandlingerne i Kasakhstan i januar og februar. En ny runde forhandlinger bliver efter planen indledt i næste uge.

- En fælles indsats fra Rusland, Tyrkiet og Iran opretholder i det store hele våbenhvilen i Syrien. Volden er også nedbragt betydeligt, siger Putin ifølge det russiske nyhedsbureau Tass på et fælles pressemøde efter mødet med Erdogan.

Den tyrkiske leders besøg er en chance for at styrke forholdet til Rusland.


Det er ellers ikke længe siden, at der herskede en fjendtlig stemning mellem de to ledere.

Forholdet mellem de to lande blev yderst køligt, da Tyrkiets luftvåben skød et russisk kampfly ned på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet i 2015.

Men siden har Erdogan undskyldt over for Putin, og i dag fremstår de to ledere som betydelige spillere i den syriske konflikt, lyder det i en analyse fra tv-stationen CNN.

Erdogans fokus er på at fremme Tyrkiets interesser i Syrien, om muligt på bekostning af kurderne. Og sikre en tyrkisk rolle i generobringen af Raqqa, som er den militante gruppe Islamisk Stats hovedby i Syrien.

Desuden vil han gøre USA's nye regering opmærksom på, at der er et alternativ til amerikansk lederskab i Mellemøsten.

- De har helt forskellige dagsordener, og på trods af det har deres forhold forbedret sig bemærkelsesværdigt alene i de seneste måneder, siger James Nixey, der er leder af Rusland- og Eurasia-programmet i tænketanken Chatham House, til CNN.

/ritzau/

Emneord: Recep Erdogan, Tyrkiet, Vladimir Putin, Rusland, Mellemøsten, Syrien, Krig, Udland
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 04.11.14 Infrastruktur
  Helveg: Startskud til et dansk vindeventyr i Tyrkiet

  Tyrkiet vil øge sin andel af vedvarende energi til 30 pct. og tidoble mængden af vindenergi frem mod 2023. Det er en unik mulighed for danske vindmølle-producenter, der på seneste har vundet store ordrer i landet. I dag rejser klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen til Istanbul for at tale ved en tyrkisk vindkonference og besøge danske virksomheder.

 • 23.09.14 Velfærd
  55 millioner kroner til syriske flygtninge

  Regeringen bevilger yderligere 55 millioner kroner til ofrene for borgerkrigen i Syrien. Her har den militante islamiske gruppe ISIL på få dage gjort situationen endnu mere kaotisk og drevet 100.000 mennesker på flugt.