Rusland trækker sig fra krigsforbryderdomstol

Ruslands regering tilbagekalder underskrift på Rom-statut. ICC har ikke levet op til forventning, lyder det.

Rusland trak onsdag sin underskrift på det dokument, der førte til oprettelsen af Den Internationale Straffedomstol (ICC), tilbage.

Ifølge den russiske regering har den såkaldte Rom-statut ikke levet op til, hvad det internationale samfund forventede. Rom-statutten gik forud for oprettelsen af krigsforbryderdomstolen.

ICC er for øjeblikket i gang med at undersøge, om der er begået forbrydelser under Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim og under et prorussisk oprør i det østlige Ukraine i 2014.

Rusland skrev i 2000 under på Rom-dokumentet. Men det er aldrig ratificeret af det russiske parlament.


- Domstolen har ikke levet op til de håb, der blev knyttet til den. Og den blev aldrig rigtig uafhængig, lyder det i en erklæring fra det russiske udenrigsministerium.

Beskeden fra Rusland kommer kun to dage efter, at den lille afrikanske nation Gambia meddelte FN, at det træder ud af ICC.

Det er præsident Vladimir Putin, der onsdag underskrev et dekret. Her gav han regeringen besked om at kappe båndene til ICC.

Krigsforbryderdomstolen er for øjeblikket i gang med at efterforske oplysninger om forbrydelser under Ruslands annektering af Krim i 2014 og under et prorussisk oprør i det østlige Ukraine samme år.

I en rapport, som blev offentliggjort mandag, skriver ICC's anklagerkontor, at de allerede tilgængelige oplysninger om situationen på Krim "tyder på en international væbnet konflikt mellem Ukraine og Den Russiske Føderation".

En række vestlige lande har beskyldt Rusland for krigsforbrydelser ved at bombe civile mål i Aleppo i det nordlige Syrien.

ICC begyndte sit virke i 2002 for at kunne straffe krigsforbrydelser i lande, som ikke har uafhængige domstole til at drage de skyldige til ansvar. De fleste sager, som domstolen har taget op, er i Afrika.

/ritzau/AFP

Emneord: Udland, Krigsforbryderdomstol, Rusland, ICC
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.